Секс всеки ден? Да, да, ама не...

Любопитно 14.10.2020 12:01 Снимка: ДНЕС+

Секс всеки ден? Да, да, ама не...

Сложете си ръка на сърцето и си признайте, че и вие, както мнозина други, сте се хвалили, че правите секс всеки ден. Даже не просто по веднъж, а по няколко пъти.

Вероятно и сами сте си давали сметка, че броят на сексуалните контакти не е от особено значение, когато липсва качество. А истината е доста различна, защото повечето хора правят секс доста по-рядко. Причините са много – от простата липса на свободно време, през умората, която се натрупва, та чак стресът от ежедневието, който направо убива желанието за секс. Вземете под внимание и фактът, че не винаги партньорите са настроени на една и съща вълна и… Казано с две думи, честотата на сексуалните контакти изобщо не е такава, каквато ни се ще да е, и каквато я афишираме пред околните.

Ако се доверим на статистиките, сексът е цифри е доста забавно явление.

Да речем, че сте отскоро с нов постоянен партньор и страстите все още са силни и командват поведението ви. Статистиките сочат, че най-вероятно се впускате в плътски наслади между 3 и 5 пъти седмично. Ако това се случва през летните месеци, топлото време и бушуващите хормони могат да повишат бройката, но не с толкова много, колкото ви се иска. Когато двойката е на почивка, през лятото, и любовта все още е „млада“, тогава може и да попаднете в статистиките сред хората, които правят секс всеки ден (и дори по няколко пъти на ден).

Не е за пренебрегване и друга възможност: дъждовна седмица, в която едно от най-добрите занимания за приятно прекарване на времето у дома е… сексът, разбира се. И в такива условия броят на сексуалните контакти може да нарасне до 2-3 пъти дневно.

Съществуват редица изследвания по темата и резултатите от тях сочат, че повечето хора правят секс между 120 и 160 пъти в годината.

И тук се връщаме към онази максима, която сравнява секс и апетита – и двете идват с яденето. Колкото по-често правим секс, толкова по-голямо е желанието ни за още секс. Тук обаче ни дебне и клопката. При онези, които нямат постоянен партньор и не си падат по секса за една нощ, както и при много от семейните двойки, сексуалните контакти значително се разреждат.

Това, обаче, не е никакъв проблем, ако нещата не са ви изправили пред вероятността да „останете на сухо“ за месеци или дори години. Когато сте в активна сексуална възраст, проблем би била такава перспектива, но единствено, ако тя е в крайна си форма – никакъв секс. Липсата му може не само да ви докара депресия, но и като цяло да ви вкара в графата на вечно недоволните от живота хора. Когато сексът е нулев, последиците могат да се отразят на външния ни вид, да насочат психиката ни към негативното и да ни причинят още цял куп аномалии.

Секс всеки ден е желано удоволствие от всички, но едва ли то е толкова лесно постижимо. Затова, не бъдете максималисти, а реалисти – правете го с човека, на когото държите и не си водете статистики за бройките. Преживявайте интимните моменти и трупайте спомени.

CHF CHF 1 1.82822
GBP GBP 1 2.16813
RON RON 10 4.01402
TRY TRY 10 1.99697
USD USD 1 1.67194