Съдът в Лос Анджелис отхвърли иск за гола сцена във филма "Ромео и Жулиета" от 1968 г.

Любопитно 26.05.2023 16:30 Снимка: ДНЕС+

Съдът в Лос Анджелис отхвърли иск за гола сцена във филма "Ромео и Жулиета" от 1968 г.

Съд в Лос Анджелис отхвърли в четвъртък иск, който звездите от филма „Ромео и Жулиета“ са завели заради гола сцена във филма от 1968 г., предаде АП.

Във въпросната сцена не се изобразява детска порнография, а искът е заведен твърде късно, се казва в съдебното решение.

Съдията от Върховния съд Алисън Макензи се произнесе в полза на молбата на ответника „Парамаунт пикчърс“ за отхвърляне на иска, подаден от Оливия Хъси, която играе Жулиета на 15-годишна възраст и сега е на 72 години, и Ленард Уайтинг, който играе Ромео на 16 години и също е на 72 години днес.

Макензи определи, че въпросната сцена е защитена от Първата поправка на Конституцията на САЩ, като установява, че актьорите „не са представили никакви доказателства, че филмът може да се счита за достатъчно сексуално внушаващ, за да бъде окончателно обявен за незаконен“.

Адвокатът на актьорите осъди решението и заяви, че те планират да подадат нова версия на иска във федералния съд. „Твърдо вярваме, че експлоатацията и сексуализацията на малолетни и непълнолетни във филмовата индустрия трябва да бъде конфронтирана и да бъде разгледана законово, за да се защитят уязвимите лица от вреда и да се гарантира прилагането на съществуващите закони“, каза адвокат Соломон Гресен в изявление.

Филмът и музиката към него бяха големи хитове по онова време и - въпреки голата сцена, в която за кратко се виждат голите задни части на Уайтинг и голите гърди на Хъси - филмът е прожектиран на поколения гимназисти, изучаващи трагедията на Шекспир.

Режисьорът Франко Дзефирели, който почина през 2019 г. на 96-годишна възраст, първоначално казал на двамата, че ще носят бельо в телесен цвят в сцената в спалнята, която идва в края на филма и е заснета в последните дни на снимките, твърди искът. На сутринта на снимките обаче Дзефирели казал на Уайтинг и Хъси, че ще носят само грим за тяло, като все пак ги уверил, че камерата ще бъде разположена по начин, който няма да покаже голота. Въпреки тези уверения, те са заснети голи без тяхно знание, в нарушение на калифорнийските и федералните закони срещу непристойно поведение и експлоатация на деца, се твърди в иска.

Дзефирели им казал, че трябва да играят голи, „в противен случай снимките ще се провалят“ и кариерата им ще пострада, се казва в иска. Актьорите твърдят, че се е случило точно обратното, че нито един от тях не е направил кариера, каквато предполага успехът на филма, и че измамата, сексуалното насилие и сексуалният тормоз, на които са били подложени, са им причинили емоционални щети и психически страдания в продължение на десетилетия. Те са поискали обезщетение в размер на повече от 500 милиона долара.

Съдията обаче установи, че ищците са „чели избирателно“ закона и не са представили правни аргументи защо той трябва да се прилага за „предполагаеми произведения с художествени достойнства, като например наградения филм, за който става дума тук“. Тя цитира прецедент на апелативния съд, според който детската порнография е „особено отблъскваща“, но „не всички изображения на голи деца са порнографски“. Решението на съдия Макензи се основава на калифорнийски закон, който има за цел да защити свободата на словото на ответниците от потъпкване чрез съдебни искове и често е първата линия на защита при завеждане на съдебни дела.

„Ромео и Жулиета“ получава четири номинации за награда „Оскар“ през 1969 г. - за най-добър филм, костюми, режисура и операторско майсторство. Печели наградите за най-добър филм и костюми.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029