Роботи правят пиците в парижка верига

Любопитно 07.07.2021 10:56 Снимка: ДНЕС+

Роботи правят пиците в парижка верига

Зад тъмнозелената фасада на нова пицария в Париж движени от ръце черпаци и шпатули изпълняват сложен балет за приготвянето на поръчаните ястия - но в изпълнението не участват човешки ръце.

Затворената в стъкло кухня е оборудвана със сребристи роботи, които правят, пекат и опаковат пици с помощта на специално разработено оборудване, със скорост до 80 пици на час.

След като поръчат на терминали за самообслужване, клиентите могат да наблюдават как машините разстилат прясно тесто, добавят доматен сос, органични зеленчуци, сирене и други гарнитури, след което плъзгат творенията във фурната.

„Това е много бърз процес, времето е перфектно контролирано и качеството е гарантирано, защото роботите са постоянни“, казва Себастиен Роверсо, 34-годишен, съосновател и изобретател на робота Pazzi и ресторанта със същото име.

„И атмосферата е доста готина и спокойна“, казва той.

"Идеята е, че прекарвате няколко приятни минути, гледайки робота, докато чакате." Или както гласи надписът на английски отпред: „Елате за шоуто, останете за пицата!“ Роверсо и неговия колега инженер и изобретател Сирил Хамон стартираха своето начинание преди осем години в семеен гараж, осигурявайки милиони евро от рискови фондове, включително държавната банка за развитие Bpifrance.

След първия ресторант в предградие на Париж през 2019 г., компанията се насочва към международна верига, където служителите ще се фокусират единствено върху обслужването на клиентите или почистването на масите.

"Финализираме договорите за нови места" в Париж, "а през март или април ще отворим в Швейцария", каза Филип Голдман, бивш изпълнителен директор на L'Oreal, който влезе като управляващ директор на стартиращата компания.

Роботите Pazzi са почти напълно автономни и на теория няма да бъдат податливи на повреди.

"Имаме инженери, които работят отдалечено и могат да поемат контрола и да наблюдават с камери, така че да могат да коригират нещата, ако е необходимо, за да се уверят, че обслужването продължава", каза Роверсо.

Трудната част е с прясното тесто, тъй като за използване на замразени продукти не може и дума да става.

"Тестото е живо ... всеки час, който мине, е различно", каза Тиери Графанино, готвач и трикратен победител в Световния конкурс за пица в Рим, който бе привлечен да помогне за разработването на рецептите и процеса в Pazzi.

"Трябваше да се уверим, че роботът може сам да разбере нещата и да се адаптира, нещо, което дори някои пицари не винаги знаят как да правят", каза Графанино.

"Днес правим много добра пица, но все още се стремим да я подобрим, няма да спрем до тук", каза той.

Роботите се възприемат и като отговор на хроничния недостиг на работна ръка в ресторантите и хранителните услуги - в много страни собствениците се борят да наемат работници, пуснати в отпуск при заключенията заради коронавируса, а и мнозина изоставят дългите и стресиращи часове в сектора.

„Бързата храна е изправена навсякъде пред криза по отношение на наемането и възможността за намиране на служители“, каза Голдман.

Но въпреки че роботите започват да допълват готвачите в кухнята, в Pazzi нямат намерение да се опитва да заменят изцяло традиционните готвачи на пица.

„Имате неаполитанска пица, сицилианска пица, римска пица, а сега има и пица Pazzi - тя е направена от робот, но в крайна сметка това е здравословна конкуренция“, каза Графанино. "От всеки зависи да направи добра пица."/БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448