Рекордът за най-дългия влак в света

Любопитно 02.11.2022 17:54 Снимка: ДНЕС+

Рекордът за най-дългия влак в света

Пътуването с влак изобщо не е за подценяване. То е сред любимите ни начини за пътешествия тъкмо защото дава възможност да се любуваме на прекрасни природни гледки.

Една от тях се намира в Швейцария - държавата може да се похвали с един от най-забележителните маршрути. Става дума за Албула-Бернина, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Той е смятан за един от най-зрелищните влакови маршрути в света благодарение на невероятните алпийски гледки, които разкрива - вагоните преминават през много старинни планински градчета, десетки виадукти и мостове.

Всичко това дотук разказваме с много добра причина. Именно по този маршрут е преминал най-дългият пътнически влак в света, на който вече му е признат рекордът.

Поводът за събитието са били честванията по повод 175-ата годишнина на железниците в Швейцария, но нека сега споделим любопитните подробности за влака.

В него са разположени 4550 места, разпределени в 100 вагона. Влакът е пропътувал маршрута Албула-Бернина за около един час, а железопътни ентусиасти дори са отишли до долината, за да наблюдават как вагоните се вият 25 километра през Алпите.

Ренато Фашиати, главният изпълнителен директор на Rhaetian Railway споделя, че опитът за поставяне на световен рекорд е бил организиран не само за да се отпразнува 175-ата годишнина на швейцарските железници, но и за да се покаже на света красотата на пътуванията с влак в страната.

Той признава, че проблемите, свързани с Covid пандемията, са оказали влияние и върху пътуванията с влак, а за осъществяването на пътуването с най-дългия влак в света, технически предизвикателства също не са липсвали.

Интересно е обаче, че 7 машинисти и 21 техници са работили в най-дългия влак в света, за да гарантират, че той ще се движи по релсите гладко и без никакви проблеми./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648