Протеиновите барчета и доколко е ползата от тях

Любопитно 20.05.2021 19:29 Снимка: ДНЕС+

Протеиновите барчета и доколко е ползата от тях

Протеиновите блокчета са неразделна част от всекидневието на мнозина, независимо дали ги консумираме като заместители на храната, или единствено след тренировка. Въпросът е дали сме наясно какъв би бил ефектът, ако ги намалим, или се откажем напълно от тях.

Един от неблагоприятните ефекти, които бихме изпитали, ако изключим този източник на протеин от храненето си, е повишаване на апетита.

Според изследване, публикувано в Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, хората, които закусват редовно с блокче, богато на мазнини и протеини, хапват с 5% по-малко при последващо хранене, отколкото онези, които наблягат на варианти с високо съдържание на мазнини и въглехидрати.

От друга страна, ако намалим протеиновите десерти, ще изпитаме и два положителни ефекта, напомнят от Eat This, Not That!.

Според проучване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences през 2020 г., диетите с високо съдържание на този тип храни могат да увеличат количеството на зловонен амоняк, който се усеща и от околните под формата на лош дъх.

Доказано е и друго. Хората с намалена бъбречна функция не бива да консумират повече от 0.8 грама протеин на ден на килограм идеално телесно тегло. Ето защо трябва да внимаваме в съдържанието на етикета и ако се наложи, да ограничим количеството./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648