Повечето бизнес книги не струват хартията, на която са отпечатани

Любопитно 24.07.2022 13:26 Снимка: ДНЕС+

Повечето бизнес книги не струват хартията, на която са отпечатани

Странeн стил, непрофесионализъм и твърде силни обещания - разбираме заедно с експерти какво не е наред със съвременната бизнес литература и как да изберем наистина полезна книга

Бизнес литературата е във възход повече от всякога. Тя се радва на внимание и се купува по различни причини: да бъдеш вдъхновен от история на успеха, да намериш полезни съвети за твоя бизнес, да бъдеш в част с новите тенденция. Или по повод и без такъв, да парадираш знания сред колегите, или да търсиш път за саморазвитие.

Но има един проблем: по рафтовете има много литературни бизнес потребителски стоки и малко стойности книги на бизнес тема. Каква е причината за ниското качество на популярната бизнес литература и как да намерите стойностни книги сред хиляди "манекени"?

Защо повечето бизнес книги не заслужават вниманието ни?

Причина №1. Малко полезна информация

Много бизнес писатели се опитват да скрият очевидността на съветите си зад десетки ненужни думи и продължителни разсъждения, но само влошават нещата. Оказва се, че читателя трябва да положи усилия да намери нещо полезно, пише в статията на Тrends.rbc. Например, обикновено току що излязла бизнес книга е пълна с банална или дори вредни препоръки. Най-често има само общи фрази, няма специфики и фокус върху важни аспекти на бизнеса, няма реални примери а съвети от типа: "Ставай рано и ще успееш" или "Следвай навиците на милионерите и вие самите ще станете милионер".

Причина №2. Авторите са слабо свързани с реалния бизнес

Звучи като оксиморон, но много писатели в този бранш нямат сериозен опит в предприемачеството. И ако има, тогава може да се счита за релевантен само с голям компромис. Бихте ли прочели книга за изграждането на успешен бизнес от човек, чиито бизнес начинания са се разпаднали?

Ето защо, преди да си купите книга, трябва да обърнете внимание на това, което авторът е направил, за какво е учил, каква репутация има в бизнес общността, чете отзивите на критиците и отзивите на обикновените читатели. По-добре е да не се правят изводи от информацията от обратната страна на корицата - там винаги има много хвалебствия.

Причина №3. Книгата се използва като PR инструмент

Много бизнесмени считат създаването на книга като средство за разработване на личен бранд. Така че можете да получите допълнителни публикации в медиите, да привлечете нови абонати в социалната мрежа, да проведете красива презентация и да натрупате бизнес познанства. А това, което ще бъде написано в книгата, е второстепенно.

Често един опитен "стратег" работи върху материала - автор, който пише произведения за пари, които се публикуват под името на друг човек, обикновено по-известен и търсещ още по-голяма популярност. В същото време самият бизнесмен практически не работи по текста. Така се получават и самата банална книга с истини, за които с други думи вече е писано много пъти.

Причина №4. Стремеж да се спечелят бързи пари

Такива книги са доста печеливш бизнес. Според анализаторите на Ozon, в горната част на най-популярните книги на десетилетието в Русия, има само една художествена творба и то това е "Атлас изправи рамене" от Айн Ранд. Всички останали са популярна бизнес литература и книги за саморазвитие. Освен това писането на бизнес книга в повечето случаи е много по-лесно и по-бързо от художествено, а цената на този тип книги е относително по-висока. В резултат на това "бизнес гурута" могат да станат случайни хора, които искат да бързо печелят пари.

Причина No 5. Авторът наистина е бизнесмен, но не знае как да пише

В някои случаи човек, поради високи постижения в бизнеса, може да е твърде самоуверен, за да осъзнае липсата на уменията си за създаване на качествена книга. На мнозина изглежда, че писането е много просто, и те го "правят добре още от училище". Но, уви, има много ниско качествена литература по рафтовете на магазините.

В такива книги структурата и стилът на представяне далеч не са идеални: твърде дълги изречения или, обратно, изобилие от кратки фрази, нелогични връзки, дикторски текст, често се използват съкращения, няма разбираеми обяснения. Но пък има много абсурдни завои, опит за загадъчност, съчетани с лош и тромав език.

Причина №6. Много от съвети са твърде остарели

Икономистите все още оценяват работата на Адам Смит, а сред маркетолозите не се счита за срамно да четат "Основи на маркетинга" от Филип Котлер и "Огилви за рекламата" от Дейвид Огилви. Но не всички книги успяват да останат толкова "вечнозелени".

Днес светът се променя много по-бързо, отколкото в дните на класиката на икономическата теория. Затова повечето от препоръките от съвременните бизнес книги стават остарели скоро след написването им. Например, маркетолозите преди 20 години се опитаха да сексуализират всяка реклама, колкото е възможно повече, вдъхновени от съветите на много бизнес книги.

Припомнете си рекламата за френската минерална вода Перие с Дита фон Тийз в главната роля. През 2022 г. подобна реклама трудно може дори да си представим. Само за няколко десетилетия подходът към популяризирането на продуктите се промени драстично, а малцина можеха да го предвидят.

Как да разграничим лошата бизнес литература от добрата:

Преди всичко трябва да се доверите на препоръките на познати експерти и колеги, както и на отзивите в интернет сайтове. За чуждестранни книги, има смисъл да погледнем рейтингите на Amazon. Ако те са ниски и има малко отзиви, трябва да бъдете предпазливи.

Как да изберем бизнес книга? Първо, трябва ясно да формулирате въпроса, на който искате да получите отговор. Излишно и даже опасно е да губим време да избираме книги по бизнес теми, без да имаме предвид този добре поставен въпрос. В противен случай можете да станете жертва на ефекта, който наричаме импулсивно търсене на книга - отивате в книжарницата за химикалка, и излизате със седем безполезни книги... и без писалка.

И ако с художествените книги това е само плюс, защото хоризонтите се разширяват и ще се запознаете с нови автори, то в случай на деловата литература е критично важно да избегнете този капан, за да не съжалявате по-късно от пропиляното време.Следващата стъпка е да изпратите вашия въпрос до "вселената": въведете темата в Google, обадете се на приятели, които може да са се сблъскали с този проблем, и се запознайте с информацията, която ще получите. Ако препоръките за някоя книга от различни източници съвпадат - спокойно можете да я вземете и прочетете.

Ако изберете литература за бизнеса без тези стъпки, вероятността за получаване на "лоша" книга расте значително. Въпреки че дори проблемът може да не в самата книга - може би просто не е за вас или все още не сте пораснали до нея.За всеки въпрос, пред който се изправите, сигурно има брилянтна книга. Но четенето им просто така е безсмислено. Все едно да четеш наръчник за ключар или готварска книга само за забавление./money.bg

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361