Почина румънецът, провъзгласен за най-възрастния мъж в света

Любопитно 27.06.2020 19:17 Снимка: ДНЕС+

Почина румънецът, провъзгласен за най-възрастния мъж в света

Почина румънецът, който бе провъзгласен за най-възрастния мъж в света, съобщава информационният сайт Зиаре. Думитру Команеску от Букурещ бе на 111 години и 231 дни, предава БТА.

На 29 май той бе провъзгласен за най-възрастния мъж в света според Книгата на световните рекорди на Гинес.

Думитру Команеску е роден на 8 ноември 1908 г. в окръг Прахова. По професия е бил инженер агроном. Един от любопитните факти в неговия живот е, че на 86-годишна възраст се класира на пето място в страната на конкурс за земеделски експерти, което му позволява да продължи да работи по специалността си.

"Думитру Команеску бе "човекът-история". Любител на математиката, но запален по растенията - страст, която го отвежда към професията на инженер агроном. Той стои зад усилията за осигуряване на хляб за населението по време на Втората световна война. Работил е със страст в продължение на повече от 70 години, водил е балансиран живот, винаги заобиколен от семейството. Оцеля и насърчаваше всички по време на пандемията, но сега ще пее своите така любими романси и ще рецитира поезия само на ангелите", отбелязва букурещката община в прессъобщение за кончината на дълголетника.

Според Команеску тайната на неговото дълголетие е обичта на семейството му - синовете, тримата внуци и двамата правнуци.

На 24 юни патриархът на Румънската православна църква Даниел награди Команеску с най-високото отличие, присъждано на мирянин - Патриаршески кръст, за продължителната му и ползотворна работа в полза на църквата и обществото. Думитру Команеску бе награден и от кмета на Букурещ Габриела Фиря в рамките на проект "Стогодишни животи" със сумата от 5000 леи и почетен медал за приноса му за развитието на община Букурещ./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448