По часовник: Науката за реалната продължителност на "нормалния" сексуален акт

Любопитно 12.10.2021 11:05 Снимка: ДНЕС+

По часовник: Науката за реалната продължителност на "нормалния" сексуален акт

И още по-значимият въпрос: защо ни е нужно "толкова много" време, когато правим секс

Учените вече имат „точен“ отговор на този въпрос. Или поне е статистически точен и е получен в резултат на строго научни изследвания.

Попадали ли сте в компания, където разговорът неусетно се фокусира върху сексуалната тематика и започнат да се изсипват едни подробности за многочасови секс маратони? Доколко вярвате на такива разкази е ваш избор, но по принцип, възможно ли е подобно нещо? И изобщо, каква е „нормалната“ продължителност на „обикновен“ секс?

И един по-значим въпрос: защо ни е нужно "толкова много време", когато правим секс? (сериозно питане е, не е шега)

Ето какво твърдят научни изследвания, чиято основна цел е официално да бъде намерен отговор на този въпрос.

И така: колко е средната продължителност на един полов акт?

Мнозина са изследванията, които търсят отговор на този въпрос. В средите на специалистите за най-меродавно се приема изследване от 2005 година, в което участват доброволци – 500 двойки от пет различни страни по света: Нидерландия, Великобритания, Испания, Турция и САЩ. Участниците в експеримента са помолени да отговорят на само един въпрос: Колко беше продължителността на последния ви сексуален акт?

Мъжете и жените в една двойка, както и различните двойки дават много разминаващи се отговори (да не повярва човек, че усещането за време у всеки е различно!). Някои споделят за 30-секунден акт, други впечатляват учените с разкази за секс в продължение на часове. „Тези резултати не ни вършат работа“, решават изследователите и продължават с търсенето на по-добри методи за провеждане на научния експеримент. В продължение на 4 седмици същите двойки са помолени да водят сексуални дневници и когато правят секс, да го правят с хронометър в ръка (буквално!).

След един месец учените обобщават данните, събрани от участниците в проучването и в крайна сметка получават отговор на „вечния въпрос“ – колко е продължителността на „нормалния“ секс.

Отговорът: 5 минути и 24 секунди.

Уточнение: След като простите отговори на единствения въпрос не им свършват работа, учените решават, че ще търсят времето, за което се достига до еякулация. Прекалено сложно е да се постави начална точка на отчитането, защото нещата започват с целуване, прегръдки, петинг и т.н. Затова решават да опростят условията, като измерват периода от проникването до еякулацията. Двойките, участващи в изследването, буквално с хронометър в ръка засичат колко време е изтекло от въвеждането на пениса във вагината до „свършването“ на мъжа.

Данните показват, че при различните двойки този период драстично се разминава. Най-бързите се „отчитат“ за 33 секунди, докато най-продължителният акт, засечен в изследването, е с времетраене от 44 минути и 6 секунди.

Казано по друг начин, понятието „нормална продължителност на сексуален акт“ е трудно да се дефинира. Средностатистически (ако трябва да сме прецизни – медианата) измежду всички 500 двойки, участвали в изследването, показателят е споменатите 5 минути и 24 секунди. Или, ако си представите, че въпросните 500 двойки са подредени в една линия според времевите им постижения - от най-бързо приключващите до „маратонците“ – в средата ще се намират двойките, които почти всеки път правят секс, който от проникването до еякулацията трае 5 минути +/- 20-тина секунди.

Изследването дава и някои интересни „странични“ резултати. Например, оказва се, че използването на презерватив не повлиява съществено на времетраенето на половия акт. Същото, с едно изключение – Турция, важи и за разликата между обрязани и необрязани мъже. При обрязаните мъже, без тези от южната ни съседка, средното време от проникването до еякулацията е с няколко секунди по-дълго, отколкото при необрязаните, което учените приемат за несъществена разлика.  Двата извода поставят под съмнение някои конвенционални схващания, касаещи връзката между чувствителността на пениса и наличието/липсата на „естествения му вид“.

Освен това, учените са установили, че няма никаква пряка зависимост между продължителността на сексуалния акт и националната принадлежност. Все пак, от двойките, участвали в изследването, най-ниска средна стойност на „продължителността“ на сексуален акт е отчетена при участниците от Турция - 3 минути и 42 секунди.

И още един изненадващ извод от изследването: при по-възрастните двойки актът е по-краткотраен, отколкото при младежите. При младите двойки медианата е 6 минути и 30 секунди, докато при двойките с мъже над 51-годишна възраст показателят спада до 4 минути и 20 секунди. Това също е в противовес на преобладаващото схващане, че с възрастта мъжете стават „по-държеливи“ и не са толкова припрени като младоците (най-вероятно възрастни мъже разпространяват тази мълвата за издръжливостта).

Обаче има и по-съществен въпрос, който следва да си задаваме: защо изобщо толкова време ни отнема „правенето“ на секс?

От гледна точка на науката, и по-специално – еволюционната теория – всичко, което е нужно при един полов акт, е, да се доставят сперматозоидите на подходящото място, където да срещнат яйцеклетка. Защо е нужно цялото това тласкане и блъскане? Защо природата не ни води към простото поставяне на пениса във вагината и вместо стотиците пъти „вътре-вън“, веднага семето да се излива, а след това да прескочим до кухнята за чаша лимонада и да продължим с другите си занимания?

Не бързайте да казвате „защото е страхотно наслаждение това навътре-навън!“. Помнете, че еволюцията не се интересува дали нещо е приятно – тя обикновено „проектира“ нещата да се случват и по по-приятни начини, ако това ще ни помогне да предаваме гените си на бъдещите поколения. Например, не само сексът, но и храненето ни доставя огромно удоволствие. Дъвчем ли всяка хапка „средно“ по 5 минути и 24 секунди, само за да удължим удоволствието от яденето? Не, нали? Това би било неефективно занимание и в хода на еволюцията ни като вид сме се научили по-бързо да се храним, за да имаме още едно преимущество пред останалите животински видове, които по цял ден трябва да си търсят храна.

Ако се върнем на въпроса защо толкова време хабим в правенето на секс, ще установим, че и тук достигането до точен и ясен отговор е трудна задача, но все пак имаме „жокер“, оставен ни от природата - характерната форма на пениса. През 2003 година учени провеждат експеримент, в който използват изкуствени вагини, пениси и сперма (заместват я с царевичен сироп) и заснемат целия „процес“ с помощта рентгени, високоскоростни камери и  томография. Изследването показва, че „кожената качулка“, която покрива главата на пениса, на практика играе ролята на „помпа“, която да изведе от влагалището вече „излят сироп“ в него.

Това предполага, че многократните възвратно-постъпателни движения, които извършваме по време на секс, може да са „проектирани“ с цел да бъде изместена евентуално намиращата се във вагината спермата от други мъже, преди собствената еякулация да посее новото семе. Така мъжът си гарантира повече сигурност, че неговите „плувци“ ще финишират първи при целта – яйцеклетката. Между другото, това би могло да даде косвено обяснение и на „омекването“ на мъжете след еякулацията – ако продължат с тласъците, рискуват да изпомпят и собствените си преносители на генетична информация, които току-що са доставили на точното място.

Вече знаете колко е продължителността на „нормален“ сексуален акт, защо изобщо е толкова продължителен и… за какво може да ви послужи тази информация?

За каквото решите: може просто да я игнорирате и забравите. По-важно е, докато сте участници в процеса по уталожване на страстите, изобщо да не ви занимават научните факти и заключения – за тях може да мислите през останалото време.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448