Любопитно 01.04.2021 17:35 Снимка: ДНЕС+
Пикантна храна, млякото, чаят и напитките, които потушават пожара от лютото
Пикантните храни и подправки може и да са полезни, но определено не са за всеки. Често хората, които ги обичат, прекаляват с тях, а после се чудят как да потушат парливото усещане. Да, не изключваме и себе си от тази практика.
Специалистите препоръчват няколко вида течности, които могат да погасят огъня. Но и напомнят, че най-голямата грешка, когато лютото ни е дошло в повече, е да пием вода.
Прясно мляко
Това е най-добрият пожарогасител. Пикантната храна е щедра на веществото капсаицин, което се прикрепя към рецепторите ни за болка и предизвиква неприятното чувство за парливост.
Млякото обаче съдържа протеина казеин, който от своя страна се прикрепя към капсаицина и потушава огъня.
Кисело мляко
Киселото мляко действа по същия начин като прясното. Но предлага и един бонус - експертите препоръчват да си хапнем малко от него, още преди да посегнем към лютото. То създава защитен слой, с който можем да си спестим мъките.
Чай
В случай че имаме непоносимост към лактоза или не разполагаме с кисело или прясно мляко, няколко глътки чай биха свършили същата работа. Стига да не е горещ обаче.
Хлябът и оризът също действат против силния парлив послевкус от лютото, пише Tips And Tricks./lifestyle.bg
Още по темата
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 22:31 Силно земетресение с магнитуд 5.6 разлюля Централна Турция
- 21:02 Хороскоп за петък, 19 април 2024 г.
- 19:26 Жените се нуждаят от повече сън, отколкото мъжете
- 19:17 Летим до Истанбул за 30 евро за еднопосочен билет
- 19:11 Телефонни измамници се представят за служители на БНБ
- 19:04 Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията
- 18:55 Домашна оранжерия за марихуана разбиха пернишки криминалисти
- 18:46 Филипините създават разсадници за спасени корали