Капсацинът като част от соларните панели

Наука 08.02.2021 09:05 Снимка: ДНЕС+

Капсацинът като част от соларните панели

Какво е общото между лютите чушки и панелите, които преобразуват слънчевата енергия в електричество?

Соларните панели отдавна не са технологична иновация, но може би не са и толкова разпространени, колкото сме си мислели, че ще бъдат преди години.

Превръщането на слънчевата светлина в електричество определено е голям напредък, а начинът, по който това се случва, няма как да не събуди любопитството на тези, които са по-технологично насочени. Има и някои подробности, които са повече от интересни.

Оказва се, че редица продукти, които могат да се намерят в шкафовете на почти всяка кухня, намират своето приложение и при производството на соларни панели. Малките тайни от "кухнята" на соларните панели разкрива пред BBC специалистът в областта Джон Мейър.

Топло и люто

На първо място по важност е веществото капсацин. Да, сигурно сме чували за него, защото то се съдържа в лютите чушки и е виновникът за това да са люти. Освен да предизвиква парещи усещания в устната кухина обаче, то има и друго, коренно различно предназначение.

Капсацинът се влага по специален начин в соларните панели. Той разширява зрънцата, които съставляват активния материал на слънчевата клетка и по този начин позволява по-ефективното транспортиране на електрическата енергия.

Освен това, материалът преминава от дефицит към излишък на на електрони, като по този начин се променя работата на клетката и се позволява повече слънчева светлина да се преобразува в електричество. Така можем да обобщим, че капсацинът добавя електрони, а клетките, които го съдържат, сa най-ефективни за преобразуване на слънчева светлина в енергия.

Солено и горещо

В соларните панели се използва и едно друго съединения, което ни е добре познато от кулинарията, но в малко по-различен вид. Още през 2014 г. Мейър излиза с научната си позиция, че магнезиевият хлорид може да намали съществено цената на слънчевата енергия.

Това е сол, която не е много по-различна от трапезната (натриев хлорид) и също се извлича от солена вода. Магнезиевият хлорид се предлага като хранителна добавка, а освен това се използва широко в японската кухня, където е познат като нигари. Той е основният сгъстител за направата на соевото сирене тофу.

Слънчевите клетки са съставени от подредени слоеве от различни материали и внедряването на промени е сложно и рисковано, защото е трудно да се предскаже какво ще се случи с работата на цялата структура чрез промяна на един компонент.

Въпреки това, работата на изследователите за подобряване на ефективността и намаляване на разходите не спира. И нищо чудно скоро да разберем за друго вещество, което присъства едновременно и в храната ни, и в соларните панели. Защото и двете са сложна смесица от съединения, а качеството на крайния резултат зависи от всяко едно от тях./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448