Перфектният начин да сварим яйце (според науката)

Любопитно 07.02.2025 17:13 Снимка: ДНЕС+

Перфектният начин да сварим яйце (според науката)

Яйцата са сред любимите ни храни, защото се приготвят бързо и лесно, а междувременно са засищащи и богати както на протеин, така и на много други полезни вещества. Най-често ги хапваме сварени, а това колко време ще ги варим, зависи преди всичко от личните ни предпочитания - дали ги харесваме по-рохки или твърди.

Но, оказва се, да си свариш яйце може да бъде цяла наука. Затова и учените търсят отговор на въпроса какъв е най-правилният начин да го направим. Ето и какви разяснения ни дават от италианския National Research Council в Поцуоли.

Основната причина за това да е толкова трудно да постигнем перфектно сварено яйце е фактът, че белтъкът и жълтъкът му се готвят на различна температура. На белтъка му трябват 85°C, а на жълтъка - само 65°C.

Така ако варим яйце в кипяща вода с температура 100°C, белтъкът ще стане идеално твърд и стегнат, но и жълтъкът ще е същият - твърд и ронещ се. И със сигурност резултатът няма да ни хареса, ако търсим рохкост. Друг метод за варене е на водна баня при температура 60-70°C. Това ни гарантира, че жълтъкът ще бъде по-мек и воднист, но вероятно и белтъкът няма да стане особено твърд.

Каква е тайната

Италианските изследователи достигат до нея с провеждането на редица експерименти, както и на механизми и алгоритми като изчислителна динамика на течности. И така откриват подход, който вероятно не сме прилагали досега.

Става дума за т.нар. периодично готвене. При него се редува варенето на яйце в съд с вряща вода с постоянни 100°C с поставянето му в купа с хладка вода, поддържана на 30°C. За перфектен резултат яйцето трябва да се прехвърля от едното на другото място на всеки две минути като това упражнение продължава общо цели 32 минути.

А резултатът, който ще получим, е яйце с мек жълтък, подобно на този при варенето на водна баня, но допълнено с белтък, който не е течен и несварен, а точно като при традиционното варене в кипяща вода. Учените смятат, че това се дължи на факта, че докато температурата в жълтъка варира между 35 и 100°C, то тази на жълтъка остава постоянна - 67°C, обяснява BBC. 

Със сигурност този метод ни звучи доста трудноемко, особено ако сме свикнали просто да сложим яйцето да се вари и да забравим за него в следващите 8-10 минути. Но ако сме ентусиасти да постигнем перфектен според науката резултат, доказан дори с анализ на текстурата и химическата структура, то не ни пречи да опитаме поне веднъж. Така поне ще успеем да разберем как трябва да изглежда перфектното сварено яйце.

А и, оказва се, яйцата, сварени по този метод, имат още един голям плюс. И това е доказано по-голямото количество полифеноли, които съдържат жълтъците им. Те са естествени микроелементи, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и ни предпазват от редица заболявания. Също така са добра причина да отделим повече време на варенето на яйца.

CHF CHF 1 2.084
GBP GBP 1 2.33705
RON RON 10 3.92997
TRY TRY 100 5.2595
USD USD 1 1.88787