Любопитно 06.12.2024 11:11 Снимка: ДНЕС+
Още една причина да ядем натурален вместо млечен шоколад
Някои го предпочитат млечен, други - натурален. Разбира се, всеки любител на шоколада си има свой личен фаворит, но здравните експерти отдавна изтъкват ползите на натуралния заради по-високото му съдържание на какао.
От ново проучване пък става ясно, че консумацията на тъмен шоколад има и още едно предимство пред млечния.
Изследователи от Harvard TH Chan School of Public Health в Масачузетс ръководят проучване, фокусирано върху здравето и хранителните навици на 111 654 медицински сестри, които в поредица от изследвания, проведени през 70-те и 80-те години на миналия век, записват видовете шоколад, които консумират.
След проследяване, продължило средно 25 години, учените стигат до най-големия извод: яденето на пет или повече порции тъмен шоколад седмично е свързано с 21% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2, в сравнение с по-рядката или никаква консумация. За една порция шоколад се приема количеството между 30 и 60 грама.
Резултатите показват още, че натуралният шоколад помага и за поддържане на теглото. В същото време обаче млечният шоколад е свързан с увеличаване на телесната маса и без да е отчетен благоприятен ефект за понижаването на риска от диабет тип 2.
"Повишената консумация на черен, но не и на млечен шоколад, се свързва с по-нисък риск от диабет тип 2", пишат изследователите в публикуваната си статия.
Въпреки че данните не показват пряка причина и следствие, връзката между консумацията на натурален шоколад и намаления риск от диабет тип 2 е достатъчно силна, за да оправдае по-нататъшно изследване.
За тъмния шоколад е добре известно, че има високо съдържание на флаваноли (съединения, които присъстват и в плодовете, и зеленчуците), които носят множество ползи за здравето ни. В миналия проучвания те са били свързвани с намаления риск от диабет тип 2, което вероятно е дало отражение и на настоящите резултати.
Изследователите допълват също, че повишената консумация на млечен шоколад се свързва с дългосрочно наддаване на тегло. По думите им млечният и бял шоколад може да не доведат до същите метаболитни ползи за здравето, както натуралния, поради по-високото им съдържание на добавена захар. А захарта от своя страна е "установен диетичен рисков фактор за кардиометаболитни заболявания", пишат още учените, цитирани от Science Alert.
Още по темата
CHF | 1 | 2.06007 |
GBP | 1 | 2.31698 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.23272 |
USD | 1 | 1.86768 |
Последни новини
- 17:43 Иван Стамболов-Сула: Радвайте се! Изродите с многото полове и климатичните стачки паднаха
- 17:33 Измамна схема: Да си платиш битовите сметки и да се окажеш с кредит
- 17:24 Народни рецепти срещу грип: Лекове от вековете, които помагат и днес
- 17:15 Тръмп категоричен: Йордания и Египет трабва да приютят бежанци от Газа
- 17:11 Протести в Гърция след изтекли записи, свързани с влаковата катастрофа от 2023 г.
- 17:07 Французите полудяха по модерен еректилен мед, който обаче е доста опасен
- 17:01 Киселова: Квалифицирано мнозинство е необходимо за избор на членове на ВСС и създаване на КПК
- 16:56 Емил Димитров - Ревизоро: Плевен няма нужда от язовир Черни Осъм, може да пие вода от Вит