Опасни ли са изкуствените мигли за очите?

Любопитно 17.07.2023 17:18 Снимка: ДНЕС+

Опасни ли са изкуствените мигли за очите?

През последните години удължаването на мигли става все по-популярна тенденция в красотата. За разлика от своите предшественици - изкуствените мигли, полуперманентните удължители правят миглите по-плътни, тъмни и дълги в продължение на седмици.

И все пак тази тенденция поражда някои въпроси, свързани най-вече с възможните рисковете за здравето на очите. От Today се допитват до специалисти офталмолози, които дават своето експертно мнение.

Екстеншъните за мигли представляват малки влакна, изработени от различни материали - синтетични или от истинска животинска кожа или коприна, които се залепват едно по едно към естествени мигли в основата на косъма. Залепването става с помощта на лепило, което съдържа различни съставки и задължително трябва да спазва изискванията за безопасност на козметичните продукти.

Експертите са единодушни, че удължаването на мигли винаги трябва да се прави от сертифициран специалист. Извършването на процедурата в домашни условия обикновено не си заслужава риска.

Колкото до трайността на екстеншъните, те обикновено издържат докато естествените миглите паднат, което се случва на цикли - жизненият цикъл на миглите е около два месеца.

Разбира се, като при всяка процедура, удължаване на мигли крие известни рискове, които варират от нараняване до алергични реакции и инфекции.

Удължителите се поставят в непосредствена близост до очната ябълка с помощта на остри инструменти, което може потенциално да доведе до травмиране на клепача или роговицата.

Лепилата пък могат да съдържат и редица опасни съставки, една от които е формалдехидът, причиняващ алергии и дразнене. Може дори да блокира жлезите по ръба на клепача, наричани още мейбомиеви жлези, които имат важна роля за поддържане на нормалното ниво на влажност на очите.

Удължаването на миглите може да причини и кожни проблеми в зоната около очите, като раздразнение и зачервяване на клепачите и дори сърбящ, парещ обрив. Не е изключено да се стигне и до бактериални инфекции, тъй като областта, в която изкуствените влакна са поставени е предразположена към натрупване на бактерии.

Възможно дългосрочно усложнение е и алопеция. С течение на времето екстеншъните могат да издърпат космения фоликул на естествените мигли и в крайна сметка да ги изтънят и отслабят. Това особено важи за онези, които носят екстеншъни постоянно.

Миглите са създадени, за да предпазват очите ни от прах и замърсявания. Но по-дълги или гъсти мигли не означава непременно по-голяма защита. Дори е установено, че ако миглите са прекалено дълги, това пречи на функцията на мигането на окото. А мигането е рефлекторна реакция, която помага да не се допускат частици или чужди предмети и разпределя сълзите по повърхността на очите, за да ги поддържа хидратирани. Твърде тежките екстеншъни могат да попречат нормалното мигане, което води до сухота, дразнене и дискомфорт.

Премахването на удължителите, преди да паднат сами, обикновено изисква специален почистващ препарат, който да разгради лепилото и това може да се направи от професионалист.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482