Новогодишна трапеза с коледни остатъци

Любопитно 31.12.2022 18:17 Снимка: ДНЕС+

Новогодишна трапеза с коледни остатъци

Малките количества алкохол в бутилките може да се превърнат в чудесни коктейли

Колкото и добре да сте планирали храната и напитките по Коледа, със сигурност в дома ви продължава да има някои изостанали количества и сърце не ви дава да ги изхвърлите. Предишни години вероятно сте замразявали неизядените ястия и сте готвили нови за новогодишните празници, но при сегашния скъп ток трупането на храна във фризера не е добра идея, изхвърлянето ѝ е още по-лоша.

Защото не става въпрос само за вашите лични финанси, а за увеличаване на въглеродния отпечатък, който оставяте на планетата. Би Би Си съобщи за проучване на британската благотворителна организация WRAP, според което изхвърляните от домакинствата отпадъци се увеличават с около 30% по Коледа и Нова година. Само във Великобритания 100 000 тона птиче месо от коледната трапеза отива в кофите за боклук всяка година. Експертите на организация са изчислили, че с него

могат да се направят 800 милиона порции

къри за следващо празнично събиране. С количествата изхвърлени моркови пък деветте северни елена на Дядо Коледа ще се хранят близо 500 000 години, ако всеки ден им се дава по един от тях. Подобни изследвания действат наистина отрезвяващо, особено когато идват на фона на все повече доказателства как глобалното затопляне променя живота ни. Ето, ние в България за поредна година посрещаме Новата година с необичайно топло време и чуждите туристи отменят резервациите си за зимните ни курорти. В САЩ пък се борят с опустошителни снежни бури.

Така че лековатото изхвърляне на празнични отпадъци не е просто въпрос на личен избор, а сериозен обществен проблем. Освен това вече има стотици рецепти, които могат да ви помогнат да превърнете старото ядене в ново, а малките количества изостанал алкохол в бутилките - в чудесни коктейли.

За разлика от Коледа, когато традициите доминират при избора на ястия,

посрещането на Нова година търпи разнообразие

Така че не се колебайте да експериментирате с това, което имате в хладилника и по шкафовете. Колкото по-екзотично изглежда храната, толкова по-големи са шансовете да заинтригувате гостите си с нея, тъй като по време на продължителните празници вероятно са опитали доста неща.

Същия подход може да приложите и по отношение на питиетата, които ще предложите. Английският експерт по алкохол Ричард Годуин предлага да превърнете недовършената по Коледа бутилка с алкохол в коктейл. Ако имате някакво бренди, вземете 40 милилитра от него и ги смесете с 20 мл десертно вино, 10 мл лимонов сок и 5 мл захарен сироп. Разклатете ги силно с лед в шейкър или друг затворен съд. Прецедете получената смес през ситна цедка в замразена коктейлна чаша и използвайте кора от портокал или лимон за украса. 

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.27277
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.62941
USD USD 1 1.81448