Нова опасна мода сред фитнес маниаците

Любопитно 11.10.2021 09:50 Снимка: ДНЕС+

Нова опасна мода сред фитнес маниаците

Както добре знаем, Tik Tok e извор не само на забавление, но и на колкото вайръл, толкова и безсмислени предизвикателства и моди. Тази от последните седмици е лепенката на носа, но тя е безобидна в сравнение с нов фитнес тренд, наложен от социалната мрежа.

Той засяга фитнес маниаците - много от тях приемат фитнес добавки в сухо състояние преди тренировка.

Което означава, че просто загребват с лъжица от обичайната добавка, която приемат, и я изяждат така вместо да я разтворят в течност, както е препоръката производителите. А това носи значителни здравни рискове според медиците, цитирани от ВВС.

Добавките за преди тренировка съдържат голямо количество аминокиселини, витамини, както и кофеин. Идеята им е да повишат издръжливостта на тялото, макар от медицинска гледна точка действието им да е спорно.

Лъжичка от някои от тях съдържа кофеин колкото пет чаши еспресо, според проучване на Cohen Children's Medical Center. Подобна доза повишава кръвното налягане, ускорява сърдечния ритъм и може да доведе до сърдечен удар. Вдишана пък може да придизвика задавяне или дори пневмония.

От ВВС съветват фитнес добавките да се консумират според препоръчания на опаковката метод, както и да ги купуваме само от проверени магазини и доставчици. Някои онлайн магазини продават добавки със съмнителен произход и съставки като синтетичния амфетамин DMAA и стимуланта synephrine./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448