"Неприличните" ни фантазии: Колко неприлични са всъщност?

Любопитно 25.05.2022 13:57 Снимка: ДНЕС+

"Неприличните" ни фантазии: Колко неприлични са всъщност?

Каква е връзката между удоволствие и здраве? Защо във фантазиите си не сме от най-приличните? Защо жените имат нужда от играчки за възрастни и как да преодолеете смущението си при първото си посещение в секс шоп?

Ако търсите отговорите на такива въпроси, ето накратко как стоят нещата:

Не само съпругът

Колега от работното място, Бенедикт Къмбърбач или онзи момък от залата за фитнес – понякога във фантазиите на жените се завъртат сценки с участие на мъже, които са далеч от мъжа, с когото делят житейските несгоди. За мъжете важи същото, но с една значима разлика – в техните фантазии присъстват много повече жени, а и значително по-често изпадат в мечтания. Дали такива фантазии са знак, че сме поели по хлъзгавия път на изневярата? Трябва ли да се противопоставяме на неприличните картини, които изникват във въображението ни?

Изневярата е нарушаване на границите, които съществуват във всяка връзка. Но да се поставят граници на онова, което не се случва в реалността, е невъзможно. Затова и опитите да се отървем от фантазиите си крият много проблеми.

Най-общо казано, да се смята фантазирането за изневяра е равносилно на поставянето на ограничения върху сексуалността на друг човек. От една страна това води до заклеймяване на подобни проявления, но от друга, прави чуждите фантазии по-привлекателни, както и всичко, което попада в „списъците със забрани“.

Груб партньор/ка/

Съществуват множество изследвания, резултатите от които сочат, че почти 62% от жените и 78% от мъжете си фантазират за сексуално преживяване с елементи на насилие. Добрата новина е, че случващото се във въображението ни е подвластно на контрола ни. Това, че си фантазираме някакви неща, не означава, че желаем реално да ни се случат.

Властта и силата са притегателни за всеки. Затова и такива мотиви е нормално да се зараждат във фантазиите ни. В света на мечтите си можем да получим онези усещания, които в реалния живот биха ни подложили на прекалено голям риск.

Един прост пример: Замисля ли сте се, защо някои жени си падат по това, да гледат порно, в което се разиграва сюжет с изнасилване? Защото в ръката си държат дистанционното от телевизора, а това им дава сигурността, че всичко е наред и могат във всеки един момент да изключат уреда; с тях нищо подобно няма да се е случило.

Трети? Не, не е в повече

За мъжете това е редовна фантазия, но не си мислите, че понякога и жените не си мечтаят за тройка. Това обаче е сексуално преживяване, което не пасва на всички, да не говорим, че емоционално и психологически „тройката“ пасва на малцина. Чисто технически реализацията му е сложно нещо, ако държим всеки от участниците да остане доволен, без жената/жените да получат някакви травми. В това се състои една от важните разлики между фантазията за „тройка“ и реалното ѝ изпълнение.

Важен е не толкова полът на „допълнителният, третият“ партньор, колкото очакванията на двамата „основни“ участници. Дали се търси повече нежност за жената? Или вниманието е акцентът? А може би сила? Или просто е някаква потребност от допълнителна стимулация? В крайна сметка, обаче, добавянето на трети човек няма да доведе до постигане на търсения ефект. Налице е обаче алтернатива – да поговорим с партньора си и да измислим как да си допълним нужните „подправки“ в сексуалната двойка. След това би било добре заедно да посетите секс шоп и да си изберете заедно. А освен това, взаимно ще си оказвате подкрепа, ако посещението в такива магазини не е нещо привично за вас и е повод за смущение.

Фантазиите ни в сексуален план, дори когато не са от най-приличните, са нещо, което в крайна сметка ни прави човешки същества. Те са изключително добро „гориво“ за либидото ни. Нужно е само да внимаваме те да не се превръщат в натрапчиви и да се въртят из главите ни без нашия контрол. Ако не ни пречат да се наслаждаваме на настоящите си преживявания, значи всичко е наред…

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648