Необичайният рожден ден на кралят на Нидерландия Вилем-Александър

Любопитно 29.04.2022 09:24 Снимка: ДНЕС+

Необичайният рожден ден на кралят на Нидерландия Вилем-Александър

Нидерландското кралско семейство се слави със своята освободеност, което е напълно естествено - все пак са монарси в държава, прочута със своите демократични нрави. Затова и рожденият ден на краля беше отбелязан доста пъстро.

На 27 април Вилем-Александър навърши 55 години и събитието беше празнувано в цяла Нидерландия.

Известният като Koningsdag - Ден на краля, се отбелязва на рождения ден на действащия монарх и е официален празник в страната. Тази година беше по-специален, защото се отпразнува пищно за първи път след пандемията.

За целта цялото кралско семейство - Вилем-Александър, съпругата му Максима, 18-годишната престолонаследничка Катарина-Амалия, 16-годишната принцеса Алексия и 15-годишната принцеса Ариане, се бяха облекли в пъстри тоалети.

Максима и двете й по-големи дъщери бяха координирали дрехите си, като всяка носеше чанта, която допълва цветово дрехите на останалите. Пременени и усмихнати, всички те прекараха деня в Маастрихт, където се почерпиха с портокалов ликьор и танцуваха на улицата със събралото се население.

От People уточняват, че на Деня на краля е позволено всеки холандец да продава на улицата или в парка ненужните си притежания без да си вади разрешение за това. Всенародните веселия се допълват с наздравици с Orange Bitter - портокаловият ликьор, който е символ на нидерландското кралско семейство.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648