
Любопитно 12.05.2025 10:59 Снимка: ДНЕС+
Не вкусът, а стресът ни кара да посягаме към ултрапреработени храни, сочат учените
Емоционалният стрес и хранителната зависимост, а не удоволствието от храната, са водещите причини хората да посягат към ултрапреработени храни – това показва ново проучване, публикувано в списанието Food Science & Nutrition. Изследването поставя под съмнение широко разпространеното схващане, че такива продукти се консумират основно заради приятния им вкус и т.нар. „хедонистичен глад“.
Ултрапреработените храни – които включват изделия с високо съдържание на добавки, ароматизатори, емулгатори и стабилизатори – често са с по-ниска хранителна стойност, но се отличават с дълъг срок на годност, интензивен вкус и агресивно маркетиране. Тези характеристики ги правят привлекателни, особено в съвременната градска среда, но според учените могат да стимулират нездравословни хранителни навици и зависимост.
Проучването е проведено в Анкара, Турция, сред 3997 възрастни между септември 2024 и януари 2025 г. Участниците са били на възраст от 18 до 65 години, като повече от половината са жени (63%), а близо 53% – безработни.
Най-забележителният резултат от изследването е, че цели 86,7% от участниците отговарят на критериите за хранителна зависимост според скалата на Йейл. Освен това се установява значима положителна връзка между приема на ултрапреработени храни и симптомите на стрес, депресия и тревожност – измерени чрез утвърдена скала (DASS-21).
Изследването признава редица ограничения – сред тях методът на подбор , самоотчитането на данните и фактът, че не могат да се правят причинно-следствени заключения поради напречния характер на анализа. Все пак, авторите подчертават, че резултатите ясно показват необходимостта от по-сериозен фокус върху психосоциалните фактори при борбата с вредното хранене.
„Тези данни говорят за връзката между вътрешното емоционално състояние и избора на храна. Интервенции, насочени към повишаване на осъзнатостта, психичното здраве и подкрепа на уязвимите групи, могат да се окажат по-ефективни от обичайните диетични препоръки“, посочват авторите.
- Създадени основно чрез промишлена обработка;
- Съдържат много съставки – често над 5;
- Включват съставки, които не бихме използвали у дома (например: малтодекстрин, хидрогенирани мазнини, натриев глутамат, изкуствени подсладители);
- Често са силно вкусни, но бедни на фибри, витамини и минерали;
- Проектирани са така, че да се консумират лесно, бързо и в големи количества.
Още по темата
-
Опасни бонбони могат да увредят ДНК и да причинят рак
преди 4 месеца
-
-
![]() |
1 | 2.10395 |
![]() |
1 | 2.24498 |
![]() |
10 | 3.84227 |
![]() |
100 | 4.04731 |
![]() |
1 | 1.69292 |
Последни новини
- 12:36 Български екипаж триумфира като Европейски шампион по ветроходство в Корсика
- 12:28 КНСБ: Предстои най-трудният бюджет за последните 30 г., служебно правителство ще създаде хаос
- 12:23 Политологът Йовчева: Твърде смело е да се преформатира МС, без данни за общественото мнение
- 12:20 Сенегал и Кот д`Ивоар взеха последните директни африкански квоти
- 12:12 Путин се среща в Москва със сирийския лидер Ахмед ал Шараа
- 12:07 Съдия Дишева: Въртим се в омагьосан кръг. Държавата е пълна с органи с изтекъл мандат
- 11:58 BlackRock и американски банки с рекордни приходи на фона на инфлацията и несигурност
- 11:50 Разбиха схема за измами с бързи кредити, две жени са арестувани