
Любопитно 20.02.2025 15:27 Снимка: ДНЕС+
Колко вредно може да бъде да ядем храна от пластмасови кутии
Независимо дали за да занесем обяда си в офиса или за да ни бъде доставена поръчаната от заведение вечеря, храната ни често се озовава в пластмасови кутии. Факт е, че те могат да бъдат удобни, но се оказва, че също така крият и рискове за здравето ни.
В предишни изследвания учените вече са предупреждавали за възможните рискове за здравето на човек, причинени от пластмасовите химикали и микропластмасите, които навлизат в храната. Но ново проучване изтъква влиянието им по-конкретно върху сърдечното здраве.
За да достигнат до изводите, изследователите са провели проучването си в две части. В първата са изследвали хранителните навици на над 3000 души в Китай, фокусирайки се върху това колко често използват пластмасови кутии за храна за вкъщи и дали страдат от сърдечни заболявания.
Във втората част от изследването плъхове са били излагани на пластмасови химикали и микропластмаси, като са били напоявани с вода, която първо е била преварена, а след това пресипана в пластмасови съдове. Преварената вода е престоявала с различна продължителност от време (от една, през пет, до 15 минути), предвид че топлината ѝ значително увеличава замърсяването ѝ с химикали.
Изследването се позовава на предишни изследвания, които показват, че пластмасовите кутии, поставени в микровълнова фурна, могат да отделят до 4.2 милиона микропластмасови частици на квадратен сантиметър.
"Проучването показва излагането на пластмаса като значителен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, независимо от времетраенето", заключават изследователите, цитирани от NDTV.
Но освен връзката между пластмасовите съединения и сърдечните заболявания, учените подчертават също и установената по-рано връзка между чревното здраве и сърдечните заболявания.
По думите им резултатите показват, че поглъщането на тези отделени частици "променя чревната микросреда, засяга състава на чревната микробиота и модифицира метаболитите на чревната микробиота, особено тези, свързани с възпаление и оксидативен стрес."
За да намалим рисковете, свързани с пластмасовите химикали и микропластмасите, може да въведем някои промени в ежедневието си. Като например да:
- Избягваме затоплянето в микровълнова печка на храна в пластмасови съдове.
- Избягваме прехвърлянето на гореща храна в пластмасови съдове, дори и за кратко.
- Доколкото е възможно, се опитваме да заменим употребата на пластмасови кутии със стъклени, метални или такива, направени от естествени/устойчиви материали, които са безопасни за съхранение на храна.
- Когато поръчваме храна, е добре да избираме заведения, които използват екологични или непластмасови опаковки за храна.
- Опитваме се да намалим поглъщането на микропластмаса чрез консумацията на храни и напитки.
Още по темата
-
-
-
Опасни бонбони могат да увредят ДНК и да причинят рак
преди 2 месеца
![]() |
1 | 2.0918 |
![]() |
1 | 2.26737 |
![]() |
10 | 3.86024 |
![]() |
100 | 4.11109 |
![]() |
1 | 1.68708 |
Последни новини
- 17:38 Евгени Михайлов за тоталната обсесия на ППДБ: Нямат аргументи за нов вот… Да дойдат санитарите!
- 17:30 Медведев: Русия ще отговори твърдо, ако Австрия се присъедини към НАТО
- 17:23 Урсула фон дер Лайен идва в България, ще посети ВМЗ Сопот
- 17:14 Стоичков: Не ходете на стадиона заради Испания, а да подкрепите нашия отбор
- 17:06 ФАЦ: "Райнметал" ще открие заводи в България и Румъния, възползва се от войната в Украйна
- 17:00 Русия удари с морски дрон украинския кораб "Симферопол", построен в завод на Порошенко
- 16:57 Националната гимназия по изкуствата в Трявна е без покрив, още чака пари от държавата за ремонта
- 16:49 Каква е разликата между шарения и обикновения патладжан