Колко вредно може да бъде да ядем храна от пластмасови кутии

Любопитно 20.02.2025 15:27 Снимка: ДНЕС+

Колко вредно може да бъде да ядем храна от пластмасови кутии

Независимо дали за да занесем обяда си в офиса или за да ни бъде доставена поръчаната от заведение вечеря, храната ни често се озовава в пластмасови кутии. Факт е, че те могат да бъдат удобни, но се оказва, че също така крият и рискове за здравето ни.

В предишни изследвания учените вече са предупреждавали за възможните рискове за здравето на човек, причинени от пластмасовите химикали и микропластмасите, които навлизат в храната. Но ново проучване изтъква влиянието им по-конкретно върху сърдечното здраве.

За да достигнат до изводите, изследователите са провели проучването си в две части. В първата са изследвали хранителните навици на над 3000 души в Китай, фокусирайки се върху това колко често използват пластмасови кутии за храна за вкъщи и дали страдат от сърдечни заболявания.

Във втората част от изследването плъхове са били излагани на пластмасови химикали и микропластмаси, като са били напоявани с вода, която първо е била преварена, а след това пресипана в пластмасови съдове. Преварената вода е престоявала с различна продължителност от време (от една, през пет, до 15 минути), предвид че топлината ѝ значително увеличава замърсяването ѝ с химикали.

Изследването се позовава на предишни изследвания, които показват, че пластмасовите кутии, поставени в микровълнова фурна, могат да отделят до 4.2 милиона микропластмасови частици на квадратен сантиметър.

"Проучването показва излагането на пластмаса като значителен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, независимо от времетраенето", заключават изследователите, цитирани от NDTV.

Но освен връзката между пластмасовите съединения и сърдечните заболявания, учените подчертават също и установената по-рано връзка между чревното здраве и сърдечните заболявания.

По думите им резултатите показват, че поглъщането на тези отделени частици "променя чревната микросреда, засяга състава на чревната микробиота и модифицира метаболитите на чревната микробиота, особено тези, свързани с възпаление и оксидативен стрес."

За да намалим рисковете, свързани с пластмасовите химикали и микропластмасите, може да въведем някои промени в ежедневието си. Като например да:

  • Избягваме затоплянето в микровълнова печка на храна в пластмасови съдове.
  • Избягваме прехвърлянето на гореща храна в пластмасови съдове, дори и за кратко.
  • Доколкото е възможно, се опитваме да заменим употребата на пластмасови кутии със стъклени, метални или такива, направени от естествени/устойчиви материали, които са безопасни за съхранение на храна.
  • Когато поръчваме храна, е добре да избираме заведения, които използват екологични или непластмасови опаковки за храна.
  • Опитваме се да намалим поглъщането на микропластмаса чрез консумацията на храни и напитки.
CHF CHF 1 2.07912
GBP GBP 1 2.30138
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 4.65344
USD USD 1 1.76886