
Любопитно 20.02.2025 15:27 Снимка: ДНЕС+
Колко вредно може да бъде да ядем храна от пластмасови кутии
Независимо дали за да занесем обяда си в офиса или за да ни бъде доставена поръчаната от заведение вечеря, храната ни често се озовава в пластмасови кутии. Факт е, че те могат да бъдат удобни, но се оказва, че също така крият и рискове за здравето ни.
В предишни изследвания учените вече са предупреждавали за възможните рискове за здравето на човек, причинени от пластмасовите химикали и микропластмасите, които навлизат в храната. Но ново проучване изтъква влиянието им по-конкретно върху сърдечното здраве.
За да достигнат до изводите, изследователите са провели проучването си в две части. В първата са изследвали хранителните навици на над 3000 души в Китай, фокусирайки се върху това колко често използват пластмасови кутии за храна за вкъщи и дали страдат от сърдечни заболявания.
Във втората част от изследването плъхове са били излагани на пластмасови химикали и микропластмаси, като са били напоявани с вода, която първо е била преварена, а след това пресипана в пластмасови съдове. Преварената вода е престоявала с различна продължителност от време (от една, през пет, до 15 минути), предвид че топлината ѝ значително увеличава замърсяването ѝ с химикали.
Изследването се позовава на предишни изследвания, които показват, че пластмасовите кутии, поставени в микровълнова фурна, могат да отделят до 4.2 милиона микропластмасови частици на квадратен сантиметър.
"Проучването показва излагането на пластмаса като значителен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, независимо от времетраенето", заключават изследователите, цитирани от NDTV.
Но освен връзката между пластмасовите съединения и сърдечните заболявания, учените подчертават също и установената по-рано връзка между чревното здраве и сърдечните заболявания.
По думите им резултатите показват, че поглъщането на тези отделени частици "променя чревната микросреда, засяга състава на чревната микробиота и модифицира метаболитите на чревната микробиота, особено тези, свързани с възпаление и оксидативен стрес."
За да намалим рисковете, свързани с пластмасовите химикали и микропластмасите, може да въведем някои промени в ежедневието си. Като например да:
- Избягваме затоплянето в микровълнова печка на храна в пластмасови съдове.
- Избягваме прехвърлянето на гореща храна в пластмасови съдове, дори и за кратко.
- Доколкото е възможно, се опитваме да заменим употребата на пластмасови кутии със стъклени, метални или такива, направени от естествени/устойчиви материали, които са безопасни за съхранение на храна.
- Когато поръчваме храна, е добре да избираме заведения, които използват екологични или непластмасови опаковки за храна.
- Опитваме се да намалим поглъщането на микропластмаса чрез консумацията на храни и напитки.
Още по темата
![]() |
1 | 2.07912 |
![]() |
1 | 2.30138 |
![]() |
10 | 3.9295 |
![]() |
100 | 4.65344 |
![]() |
1 | 1.76886 |
Последни новини
- 21:17 Хороскоп за неделя, 6 април 2025 г.
- 19:34 И ПП призова кмета на София да проведе нов конкурс за главен архитект
- 19:26 35 години по-късно: Факти за “Хубава жена”, които ще ви шокират
- 19:14 Проверки на пожарната безопасност в заведенията са установили 1544 нарушения
- 19:01 Кристиано вкара два на шампиона пред погледа на Кабаков
- 18:49 ЦСКА 1948 официално представи четвъртия си треньор за този сезон
- 18:36 Социалният министър Гуцанов: Еврозоната няма да ощети нито един слой на обществото
- 18:24 Меган Маркъл продава сладко от малини за 14 долара бурканчето