
Любопитно 20.02.2025 15:27 Снимка: ДНЕС+
Колко вредно може да бъде да ядем храна от пластмасови кутии
Независимо дали за да занесем обяда си в офиса или за да ни бъде доставена поръчаната от заведение вечеря, храната ни често се озовава в пластмасови кутии. Факт е, че те могат да бъдат удобни, но се оказва, че също така крият и рискове за здравето ни.
В предишни изследвания учените вече са предупреждавали за възможните рискове за здравето на човек, причинени от пластмасовите химикали и микропластмасите, които навлизат в храната. Но ново проучване изтъква влиянието им по-конкретно върху сърдечното здраве.
За да достигнат до изводите, изследователите са провели проучването си в две части. В първата са изследвали хранителните навици на над 3000 души в Китай, фокусирайки се върху това колко често използват пластмасови кутии за храна за вкъщи и дали страдат от сърдечни заболявания.
Във втората част от изследването плъхове са били излагани на пластмасови химикали и микропластмаси, като са били напоявани с вода, която първо е била преварена, а след това пресипана в пластмасови съдове. Преварената вода е престоявала с различна продължителност от време (от една, през пет, до 15 минути), предвид че топлината ѝ значително увеличава замърсяването ѝ с химикали.
Изследването се позовава на предишни изследвания, които показват, че пластмасовите кутии, поставени в микровълнова фурна, могат да отделят до 4.2 милиона микропластмасови частици на квадратен сантиметър.
"Проучването показва излагането на пластмаса като значителен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, независимо от времетраенето", заключават изследователите, цитирани от NDTV.
Но освен връзката между пластмасовите съединения и сърдечните заболявания, учените подчертават също и установената по-рано връзка между чревното здраве и сърдечните заболявания.
По думите им резултатите показват, че поглъщането на тези отделени частици "променя чревната микросреда, засяга състава на чревната микробиота и модифицира метаболитите на чревната микробиота, особено тези, свързани с възпаление и оксидативен стрес."
За да намалим рисковете, свързани с пластмасовите химикали и микропластмасите, може да въведем някои промени в ежедневието си. Като например да:
- Избягваме затоплянето в микровълнова печка на храна в пластмасови съдове.
- Избягваме прехвърлянето на гореща храна в пластмасови съдове, дори и за кратко.
- Доколкото е възможно, се опитваме да заменим употребата на пластмасови кутии със стъклени, метални или такива, направени от естествени/устойчиви материали, които са безопасни за съхранение на храна.
- Когато поръчваме храна, е добре да избираме заведения, които използват екологични или непластмасови опаковки за храна.
- Опитваме се да намалим поглъщането на микропластмаса чрез консумацията на храни и напитки.
Още по темата
![]() |
1 | 2.08822 |
![]() |
1 | 2.32339 |
![]() |
10 | 3.85514 |
![]() |
100 | 4.47858 |
![]() |
1 | 1.73991 |
Последни новини
- 13:31 Прогнозират бури и валежи следващите дни, на места със 100 литра на кв. м и риск за наводнения
- 13:24 80-90%: Висока смъртност сред пчелите
- 13:18 Средната заплата в област Шумен за март е 1965 лева
- 13:14 Около 2000 зрелостници днес не са се явили на матурата по БЕЛ
- 13:09 Паяжина, която свети в червено: Учени създадоха първия ГМО паяк
- 13:01 Станислав Балабанов: С еврото България се утвърждава в сърцето на Европа
- 12:54 ЕС вдига санкциите срещу Сирия
- 12:46 Разследването за смъртта на Сияна приключи, бащата огласи колко ще лежи в затвора убиецът ѝ