Не преяждайте с диня

Любопитно 02.09.2021 13:38 Снимка: ДНЕС+

Не преяждайте с диня

Зухра Павлова, кандидат на медицинските науки, ендокринолог в Московския държавен университет, обясни от какво трябва да се страхуват любителите на дините. Много хора погрешно смятат, че това са нитратите, отбеляза лекарят. Според нея „да попаднеш на отровена с нитрати диня в разгара на сезона все пак е рядкост“.

"Отравянето с нитрати беше актуално преди половин век, когато дините бяха много по-скъпи от торовете", обясни лекарят и добави, че няма да има проблеми с нитратите, ако изберете плод без подозрителни петна и бучки по повърхността.

"Най -опасното нещо в динята е фруктозата. И това е научен факт”, подчерта Зухра Павлова.

"Фруктозата задейства процес в тялото, подобен на глада: продължавате да се чувствате гладни, дори ако сте преяли с диня. Това води до риск от наднормено тегло и затлъстяване", предупреди ендокринологът.

Тя обясни, че е много лесно да се справим с излишната фруктоза. "Винаги трябва да ядете динята като десерт – не повече от 200-300 грама като количество. Няма нужда да разширявате с големи количества от плода стомаха си - с годините еластичността му намалява и може да рискувате да се сдобиете с „динено шкембе”, съветва лекарят./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448