Най-лесният начин да се пазим от Алцхаймер и деменция

Любопитно 15.09.2021 12:19 Снимка: ДНЕС+

Най-лесният начин да се пазим от Алцхаймер и деменция

Едва забележимите проблеми с паметта и мисловните процеси, характерни за по-възрастните хора, се описват като леки когнитивни нарушения (ЛКН). Колкото и леки да са обаче, наличието им в до 80% от случаите е симптом за предстоящо развитие на Алцхаймер или друг вид деменция.

Наясно сме, че както при доста други здравословни проблеми, начините да се справим и с ЛКН е здравословен начин на живот. Това включва достатъчно сън, поне 150 минути тренировки/движение на седмица, спиране на цигарите.

Според изследване на учените от медицинския център NYU Langone Health, публикувано в Jama Network, има още един начин, по който да се борим с ЛКН.

Те доказват, че хората, които имат близък човек, с когото живеят или се виждат често, и могат да разговарят с него, имат по-добра когнитивна устойчивост от останалите.

Неврологът д-р Джоел Салинас от Училището по медицина "Гросман" към нюйоркския университет казва, че мозъкът на тези хора функционира като по-млад с четири години от реалната им възраст.

"Днес трябва да си зададем въпроса имаме ли наистина някой до себе си, който да ни изслушва и подкрепя. Както и да попитаме същото близките си. Дори само като направим това, помагаме в дългосрочна перспектива на здравето на мозъка си", казва Салинас пред Eating Well.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648