Натуралните дезодоранти, антиперспирантите и кои от тях наистина помагат срещу потенето

Любопитно 16.06.2021 11:00 Снимка: ДНЕС+

Натуралните дезодоранти, антиперспирантите и кои от тях наистина помагат срещу потенето

Естествените, био, чисти и екологични продукти са актуален тренд вече от доста време. Често обаче зад твърденията "натурален" и "еко" не стои нищо повече от маркетингов трик. Дали така стои и въпросът с натуралните дезодоранти, безопасни ли са и, най-вече, вършат ли работа?

На този въпрос се опитва да отговори New York Times, който се допитва до онколози, епидемиолози дори специалисти по човешки микробиом, които да отговорят на въпроси за тези хигиенни продукти. Отговорите им не са еднозначни.

Едно от основните твърдения против традиционните антиперспиранти е активната им съставка - алуминий. Според широко разпространена теория от 90-те той е причина за рак на гърдата и дори Алцхаймер. Според American Cancer Society обаче няма абсолютно никакви доказателства в подкрепа на твърдението. Освен това тялото усвоява миниатюрна част от този алуминий.

Безопасността на натуралните дезодоранти също не е гарантирана. Защото заради липсата на алуминий, те трябва да разчитат на силни етерични масла, които да вършат черната работа срещу лошата миризма на подмишниците.

А както повечето аромати, и те са причина за много алергични реакции. Професорката по дерматология от Станфордския университет д-р Дженифър Чен казва, че именно ароматите са причина за повечето алергични реакции към козметика, независимо дали е традиционна или натурална.

Колкото до въпроса дали натуралните дезодоранти вършат работа, отговорът е спорен. Те залагат на това да маскират неприятната миризма от потенето, а не да го потиснат, каквато е ролята на антиперспирантите. А едното със сигурност мирише по-зле от другото./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448