Наистина ли лютото помага при настинка

Любопитно 02.02.2023 11:25 Снимка: ДНЕС+

Наистина ли лютото помага при настинка

От векове всякакви видове люти чушки се използват за лекарство за най-разнообразни състояния - от лечение на открити рани и анестезия до подобряване на храносмилането. Съставката, която трябва да им повлияе, е капсаицинът.

Смята се, че лютото вещество е активен компонент за справянето с много проблеми, като например с обикновената настинка. Можем ли наистина да се излекуваме с пикантна храна? Простият отговор е "не".

Настинките се причиняват от вируси, а капсаицинът не може да се справя с вируси, твърди неврологът Фредерика Дженовезе от Monell Chemical Senses Center. Но пък лютите храни могат да облекчат отчасти състоянието ни.

Снимка 604793

 

Когато ядем нещо много люто, носът ни започва да тече - състояние, известно като вкусов ринит. Причината е, че езикът ни възприема лютото с рецептори, които пращат сигнали към мозъка ни за нещо супер горещо.

Затова и се потим, очите ни се насълзяват и носът ни тече, когато ядем нещо люто - тялото ни се опитва да се охлади. Дженовезе обаче не е сигурна дали винаги пикантната храна ще успее да отпуши носа ни или ще се случи обратното, казва тя пред Inverse.

Снимка 356885
 

Затова пък лютото действа и като болкоуспокояващо, защото кара нервната ни система да се "съсредоточи" върху усещането за нещо горещо и да забрави за болезненото гърло. С две думи - купа пикантна храна може и да не излекува настинката ни, но поне няма да й навреди./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648