На търг: Спускаем апарат от "Восток"

Любопитно 25.02.2011 23:45

Тестовата капсула "Восток 1 3КА-2", все още обгорена от повторното си навлизане в атмосферата, ще бъде продадена на търг от "Сотбис". Той ще се състои в Ню Йорк на 12 април - 50-годишната от полета на Гагарин. Аукционната къща смята, че капсулата може да достигне цена между два и 10 млн. долара.

Собственикът, пожелал анонимност, я е закупил от Русия преди няколко години. В рамките на космическата програма "Восток" е извършен първият полет на човек в космоса.

Преди това обаче са проведени няколко полета, при които в космоса летяха кучета, гризачи, насекоми, растения.

За първи път невредими на земята се връщат кучетата Белка и Стрелка през 1960 г.  След това корабът, с който те са изведени в орбита ("Спутник-5"), бива адаптиран за човешки полет.

Сферичният спускаем апарат на "Восток" е с диаметър от 2,3 м и е изработен от алуминиева сплав. Продава се без интериора си, в който е била разположена апаратура - поради причини за сигурност.

До 1986 г. всъщност капсулата е била секретен обект. Не само че извън Русия няма други части от първия космически кораб в света, но пък точно тази капсула е и крайъгълен камък по пътя на овладяването на космоса - тя позволява на Гагарин да сътвори история, коментират от "Сотбис".

Три седмици преди полета на първия космонавт именно с този апарат са проведени финалните изпитания.

Този път в нея не е имало две кучета, а само едно - Звёздочка, както и пълноразмерен човешки манекен, наречен Иван Иванович. За Иван Иванович това е вторият полет в космоса, при това в рамките на месец.

Първото изпитание на "Восток 1" (3КА-1) - модифицираният за полет на човек апарат, е бил петнайсетина дни по-рано. Корабът прави една обиколка на земята, след което спускаемият апарат навлиза в земната атмосфера и после се е приземява в снега близо до град Ижевск.

За да се приземи и "пилотът", е нужно той да катапултира и да се спусне с парашут няколко километра преди капусалата да удари земята. Мисията е 115-минутна, напълно успешна, както и предната, когато компания на Иван Иванович прави кучето Чернушка.

Това дава зелена светлина за полета на Гагарин на 12 април 1961 г. Сега неговият кораб (3КА-3) е изложен в музея авиопроизводителя "РКК Енергия" близо до Москва. Манекенът Иван Иванович през1993 г. е продаден на търг - отново от "Сотбис", а от 1997 г. е изложен в музея на космонавтиката "Смитсониън" във Вашингтон.
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648