Мунк оставил скрито послание в „Писъкът”

Любопитно 22.02.2021 13:26 Снимка: ДНЕС+

Мунк оставил скрито послание в „Писъкът”

Художникът Едвард Мунк е оставил мистериозен надпис върху картината си „Писъкът“, показаха инфрачервени сканирания, информира Би Би Си.

Малко и едва забележимо изречение, написано на една от най-известните картини в света, е причина за много предположения в света на изкуството.

Думите „Може да е нарисувано само от луд“ са изписани с молив в горния ляв ъгъл.

Сега, нови тестове, направени от Националния музей на Норвегия, потвърдиха, че са направени от самия автор на произведението.

Оригиналната картина, показана за първи път в родния град на Мунк Осло (тогава Кристиания) през 1893 г., се превърна в радикален и вечен израз на човешкото безпокойство. Влиянието му се простира чак до поредицата филми на ужасите от Холивуд от 90-те и до съвременните им варианти.

Произведението е подложено на консервация в подготовка за поставянето му в новия музей, който трябва да бъде отворен в норвежката столица догодина.

Изкуствоведите отдавна бяха раздвоени в предположенията дали изречението е акт на вандализъм, извършен от възмутен зрител, или е написано от самия Мунк – за когото се знае, че през целия си живот е имал проблеми с психичното здраве.

Музеят стигна до заключението, че думите са написани от Мунк, след като използва технология за анализ на почерка и сравнение със собствените му дневници и писма.

„Написаното без съмнение е дело на Мунк“, каза уредникът на музея Маи Брит Гуленг.

„Самият почерк, както и събитията, случили се през 1895 г., когато Мунк показва картината в Норвегия за първи път, всички сочат в една и съща посока.“

През 1994 г. „Писъкът“ е откраднат от норвежки музей на изкуствата. Той е открит при операция под прикритие от британски детективи.

По това време произведението предизвика силна критика, заедно с публични спекулации около психическото състояние на Мунк.

Според неговите дневници Мунк е бил силно наранен от реакцията и се смята, че се е върнал към картината, за да добави след това изявлението си с молив.

Бащата и сестрата на Мунк претърпяват пристъпи на депресия и Мунк най-накрая е хоспитализиран след нервен срив през 1908 г.

Неговата майка и по-голямата му сестра са починали, преди той да навърши 14 г., баща му почива 12 г. по-късно, а другата му сестра има биполярно разстройство./БГНЕС

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709