Матю Макконъхи с разтърсваща реч в Белия дом

Любопитно 08.06.2022 13:17 Снимка: ДНЕС+

Матю Макконъхи с разтърсваща реч в Белия дом

Актьорът Матю Макконъхи излезе на трибуната в Белия дом, за да отправи емоционален призив за "отговорност към употребата на оръжие" след масовото убийство в начално училище в родния му град Ювалде, щата Тексас.

"В момента се намираме в прозорец от възможности, в който не сме били досега - прозорец, в който изглежда, че може да се случи истинска промяна", заяви 52-годишният Макконъхи пред репортери.

Макконъхи, който посети Ювалде и се срещна със семействата на жертвите, след като на 24 май бяха застреляни 19 деца и двама учители, говори убедително за някои от загиналите деца.

Той показа цветна рисунка, направена от Алития Рамирес, 10-годишно момиче, което искало един ден да учи в художествено училище в Париж.

"Какво ще кажете за това?" - каза той, удряйки по катедрата в притихналата зала за брифинги в Белия дом.

Макконъхи, който се срещна с президента Джо Байдън и членове на Конгреса, преди да се обърне към пресслужбата на Белия дом, заяви, че семействата на жертвите са му казали, че искат да направят така, че "загубата им да има значение".

"Искат мечтите на децата им да продължат да живеят", каза той.

"Утешихме толкова много хора", каза той. "И знаете ли какво казаха всички те? 'Искаме сигурни и безопасни училища и искаме закони за оръжията, които да не позволяват на лошите момчета да се сдобиват толкова лесно с тези проклети оръжия'.

"Трябва да инвестираме в грижи за психичното здраве. Нуждаем се от по-безопасни училища", каза той. "Трябва да възстановим американските си ценности и се нуждаем от отговорно притежание на оръжие. Нуждаем се от проверки на миналото на кандидатите за придобиване на оръжия и трябва да увеличим минималната възраст за закупуване на пушка AR-15 на 21 години".

Макконъхи, който спечели "Оскар" за най-добър актьор през 2014 г. за филма "Клубът на купувачите от Далас" и флиртуваше с кандидатурата си за губернатор на Тексас, заяви, че това трябва да бъде "непартиен въпрос". "Колкото и да е разделена страната ни, въпросът за отговорността за оръжията е един от тези, по които сме съгласни", каза той. "В нито едно от действията на тези стрелци няма демократична или републиканска ценност", каза той. "Могат ли и двете страни да прозрат отвъд границите на политическото си противопоставяне?", попита актьорът.

Насилието с огнестрелни оръжия е често срещано явление в Америка, но шокът в цялата страна от неотдавнашните масови стрелби в магазин за хранителни стоки в Бъфало и в училището в Ювалде отново подтикна призиви за действие.

Сенаторът от Демократическата партия Крис Мърфи работи с двупартийна група сенатори върху мерки за реформа - тежка задача, тъй като много републиканци редовно отхвърлят повечето форми на контрол върху оръжията.

Неотдавнашно проучване на CBS News/YouGov установи, че 62% от американците подкрепят забраната на полуавтоматичните пушки в цялата страна. Още по-голяма е подкрепата за проверки на миналото на всички купувачи на оръжие (81%).

По данни на Gun Violence Archive досега през 2022 г. насилието с огнестрелно оръжие в САЩ е убило над 18 000 души, включително е причинило близо 10 300 самоубийства.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648