Марс, подземните езера и има ли наистина вода на Червената планета

Любопитно 03.08.2021 17:46 Снимка: ДНЕС+

Марс, подземните езера и има ли наистина вода на Червената планета

Марс продължава да е загадка за изследователите и за нас, обикновените хора, но интересът към планетата не спира да расте. Проучванията са едно след друго, а основната цел е само една - да се установи дали има условия за живот.

Едно от последните вълнуващи за научната общност открития бе свързано с възможността под повърхността на Марс да има мрежа от подземни свърхсолени езера, което пък да значи, че някога са съществували форми на живот. Този сценарий бе определен като голяма изненада, защото досега се смяташе, че там е имало вода само под формата на лед.

Ентусиазмът обаче бързо бе попарен от ново изследване по въпроса, което ни показва по-различна истина.

Яркото отражение, открито от радар под южния полюс на Марс, може да не е от подземно езеро, както се смяташе досега, а от залежи от глина, твърдят учени от Йоркския университет в Торонто.

Според водещия автор на изследването Исак Смит, за да се образува и поддържа вода в течна форма в тази част на Марс, са необходими огромни количества топлина и сол, каквито не е известно да има там, предава Live Science.

А глинените минерали, чието наличие на южния полюс на Червената планета е отдавна доказано, биха могли съвсем логично да обяснят отразената от радара MARSIS светлина.

Истината все още е някъде там и учените тепърва имат да правят още много изследвания, подкрепени и от космическата техника, която се изпраща до Марс. А ние се надяваме скоро да имаме категоричен отговор с неоспорими доказателства дали на Червената планета има или е имало вода./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448