Малко по-различната истина за връзката на кафето със сърцебиенето

Любопитно 28.07.2021 12:55 Снимка: ДНЕС+

Малко по-различната истина за връзката на кафето със сърцебиенето

Ако и за нас кафето е задължително начало на деня, то може би ни се е случвало да усетим сърцебиене след сутрешната ударна доза.

Според различни изследвания, този ефект се дължи на повишаването на нивата на кортизол в кръвта, които и без това сa най-високи сутрин. Затова и някои учени съветват да изчакаме около час след събуждане, преди да посегнем към кафето. А ако аритмията стане обичано повтаряща се, по-добре да го заменим със зелен чай например.

Но едно ново проучване дава малко по-различна гледна точка за въздействието на кофеиновата напитка върху сърдечната дейност. То е дело на учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

В същността си е анализ на консумацията на кафе при над 386 000 души за период от три години и прави връзка между нея и честотата на сърдечна аритмия, която може да включва и предсърдно мъждене. А изводът може би е изненадващ за някои - тези, които редовно пият кафе, имат по-нисък риск от аритмия.

Абстрахирайки се от демографски данни, навици на живот, заболявания и състояния, които могат да причинят сърдечни трептения, "всяка допълнителна консумирана чаша кафе е свързана с 3% по-нисък риск от инцидентни аритмии", заключва д-р Грегъри Маркус, един от лекарите, участващи в изследването.

Изследователите подчертават и важността на конкретни гени, свързани с възможността за по-силна реакция след консумацията на кофеиновата напитка. Генът CYP1A2 подпомага метаболизма на кофеина. При тези, при които той функционира правилно, метаболизирането му е с нормална скорост и кафето не предизвиква нежелани странични реакции, предава CNN.

Но при мутации на този ген, метаболизирането на кафето може да се забави и това да доведе до различни неприятни усещания, сред които е и сърцебиенето. Затова то не може да се определи като вреден ефект от самото кафе.

А към ползите от него, освен намаляване на риска от аритмия, се добавя и редуциране на възможността за развитие на рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания, а оттам и на общата смъртност./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448