Лапад – пролетният еликсир за здраве и енергия

Любопитно 27.03.2025 14:31 Снимка: ДНЕС+

Лапад – пролетният еликсир за здраве и енергия

С първите слънчеви лъчи на пролетта природата щедро ни дарява със зеленина, пълна с живот и ползи за здравето. Един от най-недооценените, но изключително полезни представители на пролетните растения е лападът (Rumex patientia). Често засенчван от по-популярния си „роднина“ – спанака, лападът всъщност е истинска съкровищница от витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да направят чудеса за организма.

Богат на хранителни вещества

Лападът е нискокалоричен, но богат на полезни съставки. В листата му се съдържат:

  • Желязо – подпомага образуването на червени кръвни клетки и борбата с анемията.

  • Витамин C – мощен антиоксидант, който укрепва имунната система и подпомага усвояването на желязото.

  • Витамин A – важен за зрението, кожата и лигавиците.

  • Фибри – подобряват храносмилането и подпомагат работата на червата.

  • Калий и магнезий – необходими за доброто функциониране на нервната и мускулната система.

    Ползи за здравето
  • Подпомага храносмилането

    Благодарение на високото съдържание на фибри, лападът стимулира перисталтиката и помага при лениви черва. Освен това има леко слабително действие, което е полезно при запек.

  • Пречиства организма

    Лападът действа като естествен детоксикатор. Помага на черния дроб да изхвърля токсините, а високото съдържание на антиоксиданти спомага за пречистването на кръвта.

  • Полезен при анемия

    Поради съдържанието си на желязо, лападът е отличен избор за хора, страдащи от желязодефицитна анемия. Комбиниран с храни, богати на витамин C (като лимон или домати), усвояването на желязото се засилва.

  • Подсилва имунната система

    Високото съдържание на витамини и минерали прави лапада чудесен помощник в укрепването на имунитета и защитата от сезонни вируси.

  • Помага за здрава кожа

    Антиоксидантите в лапада се борят със свободните радикали, като забавят стареенето и подпомагат възстановяването на кожата.

    Как да го консумираме?

    Лападът е изключително универсален в кухнята. Ето няколко идеи как да го включите в менюто си:

  • Традиционна лападена каша – с чесън, брашно и кисело мляко, по класическата рецепта.

  • Супа от лапад – лека и хранителна, особено с добавени картофи и ориз.

  • Пълнени лападови сарми – с ориз, кайма или постен вариант.

  • Добавка към салати и зелени смутита – свежите млади листа се комбинират чудесно с лимонов сок и ядки.

  • В баница – като заместител на спанака или киселеца за по-разнообразен вкус.

    Лападът е не просто бурен, а истинска природна аптека. Включването му в пролетното меню носи енергия, здраве и баланс на организма. Така че, когато го срещнете на пазара или в градината, не го подминавайте – добавете тази вкусна и полезна зеленина в кухнята си!
CHF CHF 1 2.05336
GBP GBP 1 2.3463
RON RON 10 3.92942
TRY TRY 100 4.76582
USD USD 1 1.81146