
Любопитно 27.03.2025 14:31 Снимка: ДНЕС+
Лапад – пролетният еликсир за здраве и енергия
С първите слънчеви лъчи на пролетта природата щедро ни дарява със зеленина, пълна с живот и ползи за здравето. Един от най-недооценените, но изключително полезни представители на пролетните растения е лападът (Rumex patientia). Често засенчван от по-популярния си „роднина“ – спанака, лападът всъщност е истинска съкровищница от витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да направят чудеса за организма.
Богат на хранителни вещества
Лападът е нискокалоричен, но богат на полезни съставки. В листата му се съдържат:
- Желязо – подпомага образуването на червени кръвни клетки и борбата с анемията.
- Витамин C – мощен антиоксидант, който укрепва имунната система и подпомага усвояването на желязото.
- Витамин A – важен за зрението, кожата и лигавиците.
- Фибри – подобряват храносмилането и подпомагат работата на червата.
- Калий и магнезий – необходими за доброто функциониране на нервната и мускулната система.
Ползи за здравето - Подпомага храносмилането
Благодарение на високото съдържание на фибри, лападът стимулира перисталтиката и помага при лениви черва. Освен това има леко слабително действие, което е полезно при запек. - Пречиства организма
Лападът действа като естествен детоксикатор. Помага на черния дроб да изхвърля токсините, а високото съдържание на антиоксиданти спомага за пречистването на кръвта. - Полезен при анемия
Поради съдържанието си на желязо, лападът е отличен избор за хора, страдащи от желязодефицитна анемия. Комбиниран с храни, богати на витамин C (като лимон или домати), усвояването на желязото се засилва. - Подсилва имунната система
Високото съдържание на витамини и минерали прави лапада чудесен помощник в укрепването на имунитета и защитата от сезонни вируси. - Помага за здрава кожа
Антиоксидантите в лапада се борят със свободните радикали, като забавят стареенето и подпомагат възстановяването на кожата.
Как да го консумираме?
Лападът е изключително универсален в кухнята. Ето няколко идеи как да го включите в менюто си: - Традиционна лападена каша – с чесън, брашно и кисело мляко, по класическата рецепта.
- Супа от лапад – лека и хранителна, особено с добавени картофи и ориз.
- Пълнени лападови сарми – с ориз, кайма или постен вариант.
- Добавка към салати и зелени смутита – свежите млади листа се комбинират чудесно с лимонов сок и ядки.
- В баница – като заместител на спанака или киселеца за по-разнообразен вкус.
Лападът е не просто бурен, а истинска природна аптека. Включването му в пролетното меню носи енергия, здраве и баланс на организма. Така че, когато го срещнете на пазара или в градината, не го подминавайте – добавете тази вкусна и полезна зеленина в кухнята си!
Още по темата
![]() |
1 | 2.08979 |
![]() |
1 | 2.29315 |
![]() |
10 | 3.84885 |
![]() |
100 | 4.18971 |
![]() |
1 | 1.67108 |
Последни новини
- 19:29 300 хил. лв. предлагали на кмета на "Младост" за обществена поръчка за 5 млн. лв. за детска градина
- 19:14 МВР: По-малко тежки катастрофи и жертви по пътищата от началото на годината
- 19:02 Турската полиция е задържала десетки хора на забранено ЛГБТ шествие в Истанбул
- 18:51 През есента на 2026 г. започва строителството на Терминал 3 на Летище „Васил Левски“
- 18:39 Никола Цолов бе дисквалифициран от Гран при на Австрия във Формула 3
- 18:26 Алергичните към полени ще се чувстват добре в градовете
- 18:14 Румънската гранична полиция залови в Калафат 13 чужденци, скрити в камион
- 18:01 Южна Европа е в плен на горещини