Куче или котка - кой е по-добрият домашен любимец

Любопитно 08.04.2023 12:57 Снимка: ДНЕС+

Куче или котка - кой е по-добрият домашен любимец

Вероятно всеки истински любител на животните се е замислял кой е по-добрият домашен любимец: кучето или котката. Но предвид че и двата вида имат своите достойнства и недостатъци, спокойно може да кажем, че отговорът зависи от личните предпочитания.

Науката обаче предоставя интересна и изчерпателна информация за тези същества, която може да помогне да преценим кой е идеалният спътник за нас. Изследвания, провеждани десетилетия наред разкриват много за животните - за физиологическите им особености, за способността им за решаване на задачи и отговор на команди, дори чувствителността и степента на привързване.

Мозък

Кучетата имат по-големи мозъци от котките - около 64 грама за първите и едва 25 грама за вторите. Но пък котките притежават повече неврони - около 300 милиона, което увеличава способността им да възприемат и обработват информация. При кучетата нервните клетки са 160 милиона, пише Pets Lover.

Снимка 613494

Източник: iStock

Привързване

Известно е, че кучетата се привързват силно към стопаните си. Дори до такава степен, че поведението им се сравнява с това на дете към майка. Котките са значително по-независими индивидуалисти, кои държат най-вече на своята територия.

Популярност

В много страни по света котките са предпочитаният домашен любимец, показват редица последни проучвания. Особено в страни като Япония, където те се приблизително 204 милиона - в сравнение с едва 173 милиона кучета.

Способност за разбиране

Кучетата разбират по-добре човешкия речник и тона на речта. Затова и лесно могат да бъдат обучавани, за което проявяват и желание. За разлика от котките, които обикновено са по-резервирани и по-трудно показват интерес.

Снимка 613492

Източник: iStock

Изпълняване на задачи

В това отношение кучетата отново имат предимство, най-вече заради мотивацията. Те лесно могат да бъдат стимулирани и накарани да извършат редица неща и да изпълняват команди. Докато котките са по-предпазливи и не толкова заинтересовани към стимулите, дадени от човек.

Вокализации

И кучетата, и котките са развили свой начин за общуване и изразяване. Едните лаят, за да изразят емоция, желание или настроение. Другите пък мяукат, при това с честота, подобна на тази на малко бебе - нещо, което често действа на стопаните на подсъзнателно ниво.

Сетива

Доскоро се смяташе, че кучетата имат по-добро обоняние от котките. Но много нови проучвания доказват, че средно една котка има около 200 милиона обонятелни рецептора - значително повече от кучето. Известно е също, че котките имат отлично зрение и слух.

Разходи и грижи

Прието е, че кучето е истински верни спътник. Но факт е, че то, сравнено с котката, изисква значително повече грижи - от по-големи разходи за храна, особено за едрите породи, до ежедневни разходки. В това отношение котката е по-скромна и лесна за отглеждане./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482