Кой iPhone да изберем?

Любопитно 13.09.2023 10:44 Снимка: ДНЕС+

Кой iPhone да изберем?

iPhone 15 e вече факт, а четирите нови модела от серията ни изкушават с някои значими и някои не толкова значими подобрения.

Най-добрите телефони на Apple досега идват с обновени камери, Dynamic Island във всички модели и, разбира се, нов USB-C порт.

iPhone 15 и iPhone 15 Plus

iPhone 15 и 15 Plus разполагат с респективно 6.1 и 6.7-инчови OLED Super Retina екрани, които за съжаление продължават да са със само 60Hz честота на опресняване, но пък поддържат Dolby Vision и пикова яркост от цели 2000 нита - двойно повече спрямо iPhone 14.

Най-големият забележим ъпгрейд на iPhone 15 и 15 Plus извън видимите промени в USB-C и Dynamic Island е подобрената система на камерата.

Сензорът на основната камера вече е 48-мегапикселов, в сравнение с 12-мегапикселовия, който се намираше в предишния iPhone 14.

Има и 12-мегапикселов ултраширок сензор с телефото възможности и осезаемо подобрен портретен режим, който вече не трябва да включваме ръчно.

Apple също така подобрява нощния режим, Live Photos и селфитата с автофокус и портретно осветление на селфи камерата.

Apple също надгражда чипа до A16 - същият, който се намираше в миналогодишните модели iPhone 14 Pro.

Разочароващо е обаче, че компанията е оставила същите 4GB RAM отпреди в година, в която някои телефони вече разполагат с по 24GB RAM.

Цените на двата модела започват от 799 долара за iPhone 15 и 899 долара за iPhone 15 Plus.

Първият се очертава като разумен избор за всеки, който просто иска нов iPhone, без да има особени претенции за екстри, докато вторият е лесен избор за всеки, който иска iPhone с голям екран, но по-достъпна цена.

iPhone 15 Pro и 15 Pro Max

Тазгодишните Pro модели имат същите по размер екрани като по-евтините варианти, но с важната разлика, че предлагат опресняване до 120Hz, Super Retina XDR с ProMotion и поддържат Always-On-Display.

И двата се захранват от чипа A17 Pro, който според Apple има най-бързата производителност на пазара и дори може да предизвика някои компютри от висок клас.

Чипсетът е с нов графичен процесор, като Apple постави доста силен фокус върху гейминг способностите на двата Pro модела.

Цялата тази мощност е побрана в нов, по-здрав корпус.

Телефоните и разполагат с нов екшън бутон, който замества превключвателя за тих режим от лявата страна на iPhone Pro и който можем да персонализираме с различни функции.

Голямата атракция на Pro телефоните обаче, както винаги, са камерите.

По време на представянето Apple, съобщи, че 15 Pro и Pro Max имат най-добрите камери на Apple досега - еквивалент на седем различни обектива.

Това включва подобрена 48-мегапикселова камера, която се предполага, че прави по-добри снимки при слаба светлина, улавя по-малко отблясъци на обектива и използва AI системите на Apple.

Вече можем да променим обектива си по подразбиране и да снимаме на различни фокусни разстояния — 24 мм, 28 мм и 35 мм.

Можем също така да получим до 5x оптично увеличение при iPhone 15 Pro Max и до 3х при iPhone 15 Pro, както и до 120 мм фокусно разстояние, което е доста голямо подобрение за iPhone.

Тук iPhone 15 Pro Max се отличава с изцяло нова перископна система, каквато до момента отсъстваше от iPhone.

Що се отнася до видеото, можем да снимаме с 4K60 ProRes видео с директен пренос на външно устройство, благодарение на новия USB-C порт.

iPhone 15 Pro също може да заснема "пространствено видео" - вид видео съдържание, което сме виждали за Vision Pro - въпреки че тази функция идва по-късно тази година.

Очевидно е, че Apple си представя 15 Pro както като потребителско устройство, така и като истински професионален инструмент за творците по света.

Това означава, че телефоните са насочени към онези, които държат на най-високата производителност и най-добрата възможна камера.

Съответно и цените на устройствата са по-високи, като 15 Pro започва от 999 долара, а 15 Pro Max - oт 1199 долара.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029