
Любопитно 13.10.2021 14:28 Снимка: ДНЕС+
Колко вредни могат да бъдат фъстъците
Фъстъците са бърз, лесен и вкусен вариант за закуска или междинно хапване. А най-хубавото е, че можем да разчитаме на този вид ядки по всяко време. Както в движение, така и на работното място.
Те съдържат солидно количество ненаситени мазнини, фибри, витамин Е, фолиева киселина и калий. Предлагат и завидна доза от още куп хранителни вещества, като цинк и магнезий, но има поне две причини, заради които е по-добре да не се увличаме с тях.
Колкото и да се вкусни и полезни (в малки количества), фъстъците могат да бъдат и токсични. А основната причина е честото наличие на афлатоксин в състава им, който е вид токсична гъба. Тя се среща най-често във влажен, субтропичен и тропически климат - любимият и на фъстъците.
Афлатоксинът може да доведе до някои дългосрочни проблеми като потискане на имунната система, бъбречни заболявания и рак на черния дроб.
Другата причина да не залагаме много на фъстъците е наличието на фитинова киселина в състава им. Тя е естествено растително вещество, което може да се намери и в други бобови растения, ядки, семена и видове масла.
Но проблемът е, че действа като анти-хранително вещество. Тоест - потиска усвояването на куп ценни вещества от организма като желязо, цинк, калций, манган и магнезий/lifestyle.bg
Още по темата
![]() |
1 | 2.09269 |
![]() |
1 | 2.26763 |
![]() |
10 | 3.86688 |
![]() |
100 | 4.17071 |
![]() |
1 | 1.66213 |
Последни новини
- 20:55 Хороскоп за неделя, 6 юли 2025 г.
- 19:33 Папа Лъв XIV предприе първи действия срещу сексуалните посегателства
- 19:24 Мъжът, който не остарява
- 19:11 Ситуацията с пожара на гръцкия остров Евия се е подобрила
- 18:59 Андреева пречупи американка, шампионката от 2022-ра аут от "Уимбълдън"
- 18:46 Колко близка е Скарлет Йохансон със своя брат близнак
- 18:34 Красивите цветя, които вече не трябва да садим в градината си
- 18:21 Пожар в района на летището в Бургас