
Любопитно 13.10.2021 14:28 Снимка: ДНЕС+
Колко вредни могат да бъдат фъстъците
Фъстъците са бърз, лесен и вкусен вариант за закуска или междинно хапване. А най-хубавото е, че можем да разчитаме на този вид ядки по всяко време. Както в движение, така и на работното място.
Те съдържат солидно количество ненаситени мазнини, фибри, витамин Е, фолиева киселина и калий. Предлагат и завидна доза от още куп хранителни вещества, като цинк и магнезий, но има поне две причини, заради които е по-добре да не се увличаме с тях.
Колкото и да се вкусни и полезни (в малки количества), фъстъците могат да бъдат и токсични. А основната причина е честото наличие на афлатоксин в състава им, който е вид токсична гъба. Тя се среща най-често във влажен, субтропичен и тропически климат - любимият и на фъстъците.
Афлатоксинът може да доведе до някои дългосрочни проблеми като потискане на имунната система, бъбречни заболявания и рак на черния дроб.
Другата причина да не залагаме много на фъстъците е наличието на фитинова киселина в състава им. Тя е естествено растително вещество, което може да се намери и в други бобови растения, ядки, семена и видове масла.
Но проблемът е, че действа като анти-хранително вещество. Тоест - потиска усвояването на куп ценни вещества от организма като желязо, цинк, калций, манган и магнезий/lifestyle.bg
Още по темата
![]() |
1 | 2.09493 |
![]() |
1 | 2.25951 |
![]() |
10 | 3.86306 |
![]() |
100 | 4.01142 |
![]() |
1 | 1.6565 |
Последни новини
- 14:13 Правосъдният министър Георгиев: Вноситете не са се справили добре с мотивите на вота
- 14:06 Възобновиха директните полети Варна – Милано Бергамо
- 13:49 Срещу грипа: Пациент не може да отиде при друг общопрактикуващ лекар за ваксина
- 13:41 Катастрофа на пътя за Гърция край Сандански
- 13:33 Овладян е пожарът в планина Рила над река Илийна
- 13:26 Медитация: Дали е подходяща за мен?
- 13:19 Над половин килограм златни накити в дамска чанта откриха митничари
- 13:11 39-годишна жена шофира с 3,69 промила алкохол посред бял ден