Любопитно 13.10.2021 14:28 Снимка: ДНЕС+
Колко вредни могат да бъдат фъстъците
Фъстъците са бърз, лесен и вкусен вариант за закуска или междинно хапване. А най-хубавото е, че можем да разчитаме на този вид ядки по всяко време. Както в движение, така и на работното място.
Те съдържат солидно количество ненаситени мазнини, фибри, витамин Е, фолиева киселина и калий. Предлагат и завидна доза от още куп хранителни вещества, като цинк и магнезий, но има поне две причини, заради които е по-добре да не се увличаме с тях.
Колкото и да се вкусни и полезни (в малки количества), фъстъците могат да бъдат и токсични. А основната причина е честото наличие на афлатоксин в състава им, който е вид токсична гъба. Тя се среща най-често във влажен, субтропичен и тропически климат - любимият и на фъстъците.
Афлатоксинът може да доведе до някои дългосрочни проблеми като потискане на имунната система, бъбречни заболявания и рак на черния дроб.
Другата причина да не залагаме много на фъстъците е наличието на фитинова киселина в състава им. Тя е естествено растително вещество, което може да се намери и в други бобови растения, ядки, семена и видове масла.
Но проблемът е, че действа като анти-хранително вещество. Тоест - потиска усвояването на куп ценни вещества от организма като желязо, цинк, калций, манган и магнезий/lifestyle.bg
Още по темата
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 22:31 Силно земетресение с магнитуд 5.6 разлюля Централна Турция
- 21:02 Хороскоп за петък, 19 април 2024 г.
- 19:26 Жените се нуждаят от повече сън, отколкото мъжете
- 19:17 Летим до Истанбул за 30 евро за еднопосочен билет
- 19:11 Телефонни измамници се представят за служители на БНБ
- 19:04 Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията
- 18:55 Домашна оранжерия за марихуана разбиха пернишки криминалисти
- 18:46 Филипините създават разсадници за спасени корали