Колко струват най-скъпите пържени картофи в света

Любопитно 28.07.2021 12:14 Снимка: ДНЕС+

Колко струват най-скъпите пържени картофи в света

Пържените картофи са една от най-лесните за приготвяне, вкусни и достъпни храни, която надали някой не е опитвал. Те често са гарнитура към месо или пък ги ядем самостоятелно, само с малко сол, а защо не и с кетчуп или майонеза.

Но, оказва се, нашата представа за пържени картофи е доста далеч от тази на шеф Фредерик Шьон-Кюверт и Джо Калдерон - творчески директор и готвач в ресторант Serendipity 3 в Горен Манхатън.

Заведението вече държи два рекорда на Гинес - за най-скъп бургер (295 долара), както и за най-скъп сладоледен сладкиш (100 долара). А от 13 юли официално тук се предлагат и най-скъпите пържени картофи в света - 200 долара за порция.

Ястието носи името Crème de la Crème Pomme Frites. Картофите задължително са от сорта Chipperbec, който е най-подходящ за пържене. Те първо се бланшират с оцет и шампанско. След това се запържват в чиста гъша мазнина, а не в олио - и не веднъж, а два пъти, за да са хрупкави отвън и крехки отвътре.

След пържене се поръсват с годен за консумация златен прах и се подправят със сол и масло от трюфели. Сервират се в прозрачна чиния, в която има и свеж цвят от орхидея. Върху картофите се нарязват трюфели на тънки парчета. Има и сос Морней със сирене и отново трюфел, който очевидно е звездата на кулинарното изкушение.

Разбира се, именно на него е дължи и високата цена на тези пържени картофи. На тях пък ресторантът разчита, за да набере отново преднина сред принудителното затваряне заради COVID мерки. А листът на чакащи да опитат Crème de la Crème картофите вече е пълен за две седмици напред, предава Reuters.

"Serendipity наистина е щастливо място", каза Джо Калдероне. "Хората идват тук, за да празнуват, за да избягат от реалността на живота понякога."

Няма как да отречем думите му, защото в нашата реалност пържените картофи не се сервират с трюфели и не струват 200 долара. Е, по морето също са доста скъпи, но не чак толкова.../lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448