
Любопитно 07.11.2023 15:11 Снимка: ДНЕС+
Когато картофите може да са опасни за здравето
Картофите са често срещан зеленчук, който може да се види на всяка маса. Те съдържат важни аминокиселини, цинк, силиций, магнезий, хром, калий, витамини С и витамини от група В, както и фолиева киселина и други вещества, полезни за организма, напомня гд-р Татяна Неумолотова.
Въпреки това, можете да усвоите всички предимства на един зеленчук само ако го приготвите правилно. При продължителна топлинна обработка всички полезни свойства на картофите изчезват, така че е най-добре да ги приготвяте с кората им.
Яденето на картофи като самостоятелно ястие е нежелателно поради високия гликемичен индекс, обяснява още лекарят. Освен това картофите са доста калорични.
Най-опасното нещо обаче е да ядете картофи, които са били съхранявани твърде дълго. В този случай в зеленчука се отделя соланин, който може да причини отравяне, гадене, диария и болки в корема.
Още по темата
![]() |
1 | 2.08644 |
![]() |
1 | 2.25144 |
![]() |
10 | 3.85203 |
![]() |
100 | 4.07699 |
![]() |
1 | 1.67839 |
Последни новини
- 21:59 Хороскоп за четвъртък, 4 септември 2025 г.
- 19:36 Кая Калас: ЕС трябва да окаже още допълнителна помощ на Киев
- 19:28 Ново младежко предаване, сериали и още детско съдържание в ефира на БНТ 1 през новия сезон
- 19:21 Хеликоптер на ВВС се включи с военнослужещите за гасенето на пожара в НП „Рила“
- 19:13 Чарли Шийн - Буря в чаша уиски
- 19:06 Дженифър Анистън разкри какви процедури си е правила на лицето
- 18:58 Роботите Optimus ще генерират до 80% от приходите на Tesla - прогноза на Илон Мъск
- 18:51 Песков: Мнението на Мерц за Украйна не трябва да се взима под внимание