
Любопитно 07.11.2023 15:11 Снимка: ДНЕС+
Когато картофите може да са опасни за здравето
Картофите са често срещан зеленчук, който може да се види на всяка маса. Те съдържат важни аминокиселини, цинк, силиций, магнезий, хром, калий, витамини С и витамини от група В, както и фолиева киселина и други вещества, полезни за организма, напомня гд-р Татяна Неумолотова.
Въпреки това, можете да усвоите всички предимства на един зеленчук само ако го приготвите правилно. При продължителна топлинна обработка всички полезни свойства на картофите изчезват, така че е най-добре да ги приготвяте с кората им.
Яденето на картофи като самостоятелно ястие е нежелателно поради високия гликемичен индекс, обяснява още лекарят. Освен това картофите са доста калорични.
Най-опасното нещо обаче е да ядете картофи, които са били съхранявани твърде дълго. В този случай в зеленчука се отделя соланин, който може да причини отравяне, гадене, диария и болки в корема.
Още по темата
![]() |
1 | 2.08533 |
![]() |
1 | 2.29154 |
![]() |
10 | 3.85628 |
![]() |
100 | 4.20459 |
![]() |
1 | 1.67236 |
Последни новини
- 12:07 Варненката Тея Николова завоюва престижно четвърто място на Европейското по плуване
- 11:59 Орбан: Ще има правни последствия за неспазване на забраната за планирания утре гей парад в Будапеща
- 11:51 Личните лекари вече виждат протоколите за скъпоструващи лекарства на пациентите си
- 11:42 Нов сигнал за появата на черния леопард у нас
- 11:36 Очаква се възрастните хора от нелегалния дом в Суходол да бъдат преместени
- 11:29 Откриха мъртва туристка в хотел в Приморско
- 11:21 Млади лекари и медицински сестри излизат на протест
- 11:14 Ще продължи ли фиестата на волейболистите в Бургас?