Колко опасна за животните е пиротехниката

Любопитно 30.12.2022 12:51 Снимка: ДНЕС+

Колко опасна за животните е пиротехниката

Всяка година организацията за защита на животните в България Четири лапи отправя едно и също послание: да не използваме пиротехника за Нова година. Дават и причини защо.

Като собственици на куче, неистово треперещо от поредното безсмислено хвърляне на пиратки, чието сърчице е на път да се пръсне, се надяване поне някои от хилядите хора, използващи фойерверки, да се вслуша в думите на организацията. 

Животните чуват ясно звуци, които човешкото ухо не долавя. А какво ли се случва в умовете на домашните ни любимци, птиците и бездомните кучета и котки, когато не могат да си обяснят грохота от новогодишните фойерверки?

Домашните ни любимци са един от видовете с най-добър слух на Земята. Всъщност в топ пет на животните с най-добър слух влизат прилеп, слон, куче, котка, кон. Тези 20-30 минути гледане на светлини за хората всъщност са цяла вечер стрес, който остава с любимците ни за цял живот. Пиротехниката е опасна за животните поради няколко причини. Ето и кои са те:

Снимка 600772

 

  • Причинява огромен стрес, провокира паника и объркване у нищо неподозиращите животни, което може да доведе до допълнителни беди.
  • Основна причина са много домашни любимци да се губят именно по празниците. Завладяни от стрес и загуба на ориентация, те не намират пътя до дома.
  • Дезориентацията и инстинктът да намерят убежище карат много животни да губят представа за останалите опасности наоколо (натоварени пътища, дълбоки ями, заграждения), които не могат да преодолеят, и изпадат в още по-голяма паника. Това често има фатален край.
  • В много случаи пиротехниката е причина за частична или пълна загуба на слух и зрение при животните и птиците, както и за поведенчески и психични проблеми.
  • Води до сериозни физически наранявания, особено при бездомните или дивите животни. Когато раните не се третират с лекарство, животните изпитват агонизираща болка и в много случаи дори умират.
Снимка 600774

 

От организацията съветват да забравим за пиротехниката и да се спрем на няколко по-евтини и по-приятни за всички алтернативи, с които да отпразнуваме Нова година. Между тях попада бенгалският огън, сапунените мехурчета, балоните с LED светлини, лазарен проектор и летящи фенери. Струва си да опитаме. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648