Колко физическа активност е нужна, за да се справим с мигрената

Любопитно 01.03.2021 11:03 Снимка: ДНЕС+

Колко физическа активност е нужна, за да се справим с мигрената

Мигрената е напълно способна да превърне живота ни в истински кошмар. Който не страда от нея, той не знае за какво говорим...

Най-лошото е, че за неврологичното заболяване няма конкретно лечение, а просто проявите й се третират с шепа обезболяващи в комбинация с почивка, тишина и тъмнина. Не сме обаче напълно безсилни, защото има един лесен начин да намалим честотата и интензитета на пристъпите.

Според американски учени, 73% от хората, които страдат от мигрена, не спортуват достатъчно. И между двете има пряка връзка.

Проучване на University of Washington доказва, че минималната физическа активност, която и СЗО препоръчва на седмица - два часа и половина, е способна да повлияе положително на основните причинители на мигрената - тревожността и лошия сън.

Редовното спортуване води до освобождаване на ендорфини в организма. Те са естествени болкоуспокояващи, освен това се борят със стреса и подобряват съня. По този начин намаляват шансовете да получим мигренозен пристъп или ако той все пак се случи, ще бъде по-поносим, предава Daily Mail.

В препоръчителните два часа и половина физическа активност на седмица не се включват само тренировките в зала, но и тичане, бързо ходене, футбол или баскетбол, каране на колело и дори основно почистване на дома. Затова не е никак трудно да достигнем тази норма не само за да не ни боли главата, но и за да се чувстваме по-добре./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448