Колко бакшиш да оставяме на барманите

Любопитно 17.02.2024 17:16 Снимка: ДНЕС+

Колко бакшиш да оставяме на барманите

С инфлацията, която миналата година се усети осезаемо в целия свят, поскъпнаха и стоките в магазините, и храните и напитките в заведенията. И баровете не са изключение.

Предвид повишението в цените на питиетата обаче, все повече клиенти се въздържат да оставят бакшиш. Резултати от проучване от юни миналата година сочат, че две трети от американците имат отрицателно мнение за даването на бакшиши изобщо. Някои хора са доста категорични и дори твърдо заявяват, че нямат никакво намерение да оставят дори и стотинка отгоре към сметката си. Според друго проучване пък едва половината американци оставят бакшиш, когато ходят на бар.

Да поощрим бармана, който ни и приготвил коктейл обаче все още се смята за препоръчително по етикет. Все пак, барманите най-често работят на минимална заплата, а труда им е свързан с работа до среднощ и физическо натоварване заради прекараните часове наред на крак. А и ако се замислим, как не би му се приискало на човек да остави бакшиш на барман, който му е приготвил наистина добра напитка и е допринесъл за доброто настроение през вечерта.

Снимка 653507

Източник: iStock

В случай че се чудим обаче колко е подходящо да даваме като бакшиш в бар, има конкретен отговор, макар и мненията да варират и валутите по света да се различават.

Американските експерти например казват, че в Щатите е препоръчително клиентите да оставят по два долара бакшиш за всяко питие, което поръчват.

"Средно бих дала толкова. Иска ми се да може бакшишите да станат излишни и барманите да имат приемлива заплата. Но все още не сме там", допълва Кат Кинсман, която е редактор в изданието Food and Wine, цитирана от New York Post.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594