Когато и папа Фрациск поиска прошка...

Любопитно 28.07.2022 15:08 Снимка: ДНЕС+

Когато и папа Фрациск поиска прошка...

Извинения от Ватикана не се получават лесно и често. Дори и за провалите на папа Пий XII и католическата църква по време на Холокоста. Но пък папа Франциск не отрича, когато църквата сгафи и не пести извиненията си, щом се налага.

А поводът, заради който сегашният папа поиска прошка, действително е доста тревожен.

Оказва се, че Римокатолическата църква е била част от управлението на до 70% от училищата в Канада. Проблемното в случая обаче е, че между 1870 г. и 1996 г. около 150 000 деца от народите метиси и инуити (коренното население на Канада) са били отделени от семействата си и настанени в тези училища. Още по-притеснително е, че там децата са били лишавани от храна и малтретирани. Смята се дори, че повече от 3000 ученици са загинали в училищата.

При посещението си в Канада папа Франциск е помолил за прошка оцелелите от местните жители, посещавали училищата.

"Дълбоко съжалявам", казва той и допълва, че извинението му е първата стъпка и трябва да се извърши "сериозно разследване" на злоупотребите, за да се насърчи изцелението.

Думите на Франциск са били приети с аплодисменти, а самият той съвсем искрено е нарекъл училищната система "катастрофална грешка" и е поискал прошка "за злото, извършено от толкова много християни" срещу местните народи.

Мъж, посещавал едно от интернатните училища, финансирани да унищожат местните култури и езици в Канада, е присъствал на извинението. Той е признал, че е било емоционално да чуе речта, но мнозина все още смятат, че са необходими и конкретни действия от страна на Франциск.

"Мисля, че вероятно много оцелели все още са доста ядосани", казва той пред BBC.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648