Кога е време за първото посещение на децата при зъболекаря

Любопитно 21.05.2022 14:43 Снимка: ДНЕС+

Кога е време за първото посещение на децата при зъболекаря

Всеки родител знае, че е предизвикателство да заведе детето си на зъболекар, да го накара да седи неподвижно, пък и то да не се страхува от зъболекарските инструменти. Последното е нещо, от което често дори самите възрастни изпитват страх.

И все пак ходенето на зъболекар е важна част от поддържането на оралното здраве на всяка възраст. Затова родителите трябва да са наясно кога е добре да заведат за първи път детето си при зъболекаря.

Специалистите препоръчват първото посещение да бъде преди навършване на една година, тъй като бебетата обикновено се сдобиват с първите си зъби преди това. След това е хубаво децата да се срещат със своя зъболекар на всеки шест месеца.

И колкото по-рано заведем детето на зъболекар, толкова по-добре. Защото, от една страна, то по-лесно ще преодолее страховете си, а от друга ще му се създадат правилни навици по отношение грижата за зъбите.

И за да може това да се случи по-лесно, ето няколко препоръки и съвети към родителите - с помощта на които ще постигнем по-лесно щастлива усмивка както у дома, така и в зъболекарския кабинет, пише Yahoo Life.

Положително преживяване

Страхът от зъболекаря не е присъщ на децата. Той по-скоро се формира от мнението на възрастните и дори от медиите. Затова е добре предварително да се "засадят" положителни образи за първото им посещение при зъболекар. За целта могат да се използват карикатури, весели истории или анекдоти за положителни зъболекарски преживявания, които ще помогнат за намаляване на страховете.

Снимка 574825

 

Всичко заедно

Всъщност, от определящо значение е родителите сами да моделират здравословни навици на децата. Това включва и миене на зъбите им. По този начин се създават добри модели за подражание и поведение. Така че, добре е възрастните да мият зъбите си заедно със своите деца всяка вечер и сутрин.

Правилната четка и паста

Ако предложите на детето забавна четка за зъби, например под формата на динозавър или пък светеща, вероятността в него да се зароди желание да мие зъбите си е по-голяма.

Според зъболекарите, децата между 3 и 6 години трябва да мият зъбите поне два пъти дневно, а с количеството на пастата за зъби да е с размер на грахово зърно. Съответно, количеството, леко трябва да се увеличи за деца над 6 и повече години.

Снимка 574823

 

Продължителност

Продължителността на времето, в което както и възрастните, така и децата, е добре да мият зъбите си, също има значение. Препоръчително е това да е минимум две минути. Добре е това да се прави с лек натиск, а четката да се движи с леки, кръгови движения.

Единствено вода

Кариесът е разпространен сред децата и един от начините да помогнем за неговото предотвратяването му е като ограничим млякото през нощта и категорично забраним подсладените сокове.

Според зъболекарите, оставянето на бутилки с мляко или сок в креватчето за през нощта е водещата причина за възникване на кариеси на зъбите в ранна детска възраст и като цяло за лоша хигиена на зъбите. Защото сокът съдържа захароза, а млякото съдържа малтоза. И двете форми на захар се наслагват върху зъбите за цялата нощ. Затова, оказва се, единствената безопасна напитка е водата./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648