Кога акнето не е просто кожен проблем

Любопитно 25.10.2021 13:43 Снимка: ДНЕС+

Кога акнето не е просто кожен проблем

Най-често акнето се определя като козметичен проблем и се лекува като такъв - с почистващи продукти, кремове и различни мазила, които обаче в някои случаи не дават търсения ефект. А причината най-вероятно е, че пъпките са не просто кожен проблем, а са свързани със състоянието на други органи и системи от тялото.

В някои случаи акнето се проявява като реакция от замърсяване на кожата или запушване на порите. По-често обаче е на хормонална основа (най-вече през пубертета или около месечния цикъл), но не малко са случаите и когато е свързано с нарушена функция на храносмилателната система.

А има и трети случай, при който са намесени както хормони, така и стомашни проблеми. Говорим за хормоните на стреса като кортизол, които нарушават баланса в червата и храносмилателната система и така отново предизвикват появата на пъпки.

Със сигурност има връзка между хормоните и чревната флора, но все по-често дерматолозите говорят за връзката между акнето и хранителните ни навици. Различни изследвания дори установяват, че е много по-вероятно да имаме акне, ако често имаме и запек или подуване на стомаха.

Подобни проблеми са червена светлина, че вероятно това е причината и за кожните ни неволи. А действията, които трябва да предприемем, са комплексни и свързани с различни аспекти от здравето ни.

Знаем, че има някои конкретни хранителни вещества, които са отговорни и за добрия вид на кожата ни, затова е добре да си ги набавяме редовно и в достатъчни количества. Това са витамин С, витамин В5, цинк, както и различни пробиотици. Те поддържат имунната система, помагат ни да се борим със стреса и имат противовъзпалително действие.

За да поддържаме доброто здраве на червата, храната ни трябва да бъде богата и на фибри, които подобряват храносмилането и предпазват от задържане на токсини, подуване и други неразположения.

Ако сме предразположени към поява на пъпки е добре да избягваме или поне да ограничаваме консумацията на млечни продукти, рафинирани захари и въглехидрати, продукти с глутен, червено месо, алкохол, кофеин, консерванти и изкуствени подсладители. Те предизвикват дисбиоза на чревните бактерии, възпаления и други нежелани реакции, отразяващи се и върху кожата ни, предава Women's Health.

Разбира се, дори акнето ни да е свързано с храносмилателни проблеми, не бива да подценяваме локалната, външна грижа за кожата. Тя трябва да бъде винаги добре почистена и да използваме правилните продукти спрямо нейния тип./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648