Любопитно 10.03.2023 15:01 Снимка: ДНЕС+
Koе прави черната сол толкова полезна за организма
Все по-голямо е разнообразието на продуктите, които използваме в кухнята в последните години. Дори и солта, тази най-обикновена подправка, с която толкова сме свикнали, вече има своите разновидности. Тя не е само искрящо бяла, но и в различни оттенъци - от бледо розов, през червеникав, до почти наситено черен.
Всъщност различните оттенъци са характерни за т.нар. хималайска сол, чиито цветове се дължат на високото съдържание на вулканични минерали. И както личи ѝ от наименованието ѝ, тя се добива от недрата на Хималаите.
Редица са ползите на хималайската сол, а според специалисти най-голямо предимство за човешкото здраве има тази, оцветена в черно. Това се дължи на нейния богат минерален състав, включващ желязо, магнезий, калий, натриев хлорид и много сяра.
Източник: iStock
Калият е важен за сърцето елемент, тъй като има отношение към мускулните контракции. Освен това помага за регулиране баланса на течности и минералите в организма и държи кръвното налягане под контрол. Сярата придава жизненост на тялото и е важна за доброто състояние на косата и кожата и косата. Неслучайно редица хранителни добавки съдържат в състава си черна сол.
Черната сол помага и за предотвратяване на диабет тип 2. Според последни проучвания, ниските нива на натрий в организма се свързват с това заболяване. Следователно от важно значение е човек да набави на организма си необходимата дневната доза натрий.
Източник: iStock
Любопитно е, че този вид сол действа положително и на нервната система. Не само, че подобрява съня, но и като цяло повишава настроението и премахва стреса. Помага също и за доброто храносмилане, тъй като контролира стомашните киселини.
И като цяло основната заслуга на черната сол е подобряване на минералния състав на организма - а това от своя страна води до намаляване честотата на много хронични заболявания, пише Easy Kitchen .
В кухнята солта може спокойно да се прибавя като подправка към различни ястия. Заради високото съдържание на сяра, тя има характерена миризма и придава леко екзотичен вкус на храната. Особено подходяща е за овкусяване на яйца и салати.
Но колкото и да са ползите и вкусовите качества на черната сол, все пак не бива никога да забравяме, че тя трябва да се използва умерено./lifestyle.bg
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09561 |
GBP
|
1 | 2.2309 |
RON
|
10 | 3.84219 |
TRY
|
100 | 3.91645 |
USD
|
1 | 1.66723 |
Последни новини
- 14:04 Тръмп: В Донбас ще проработи свободна икономическа зона
- 13:54 ООН: Стотици хиляди в Газа без дом са застрашени и от наводнения, блокирани са спешни помощи
- 13:42 Цената на потреблението на алкохол в България: Колко и какво ни коства?
- 13:30 Вучич се качи в градския транспорт, за да покаже, че не се страхува от протестиращи
- 13:23 Банско откри зимния сезон с присъствието на ски легенди
- 13:20 Какво съдържа последният американски план за Украйна и какво следва от него?
- 13:12 Министерство на транспорта: Обезопасяването на танкера "Кайрос" започва
- 13:09 Гасиев след нокаута: Пулев беше много силен противник, внимателно планирах удара