Любопитно 10.03.2023 15:01 Снимка: ДНЕС+
Koе прави черната сол толкова полезна за организма
Все по-голямо е разнообразието на продуктите, които използваме в кухнята в последните години. Дори и солта, тази най-обикновена подправка, с която толкова сме свикнали, вече има своите разновидности. Тя не е само искрящо бяла, но и в различни оттенъци - от бледо розов, през червеникав, до почти наситено черен.
Всъщност различните оттенъци са характерни за т.нар. хималайска сол, чиито цветове се дължат на високото съдържание на вулканични минерали. И както личи ѝ от наименованието ѝ, тя се добива от недрата на Хималаите.
Редица са ползите на хималайската сол, а според специалисти най-голямо предимство за човешкото здраве има тази, оцветена в черно. Това се дължи на нейния богат минерален състав, включващ желязо, магнезий, калий, натриев хлорид и много сяра.
Източник: iStock
Калият е важен за сърцето елемент, тъй като има отношение към мускулните контракции. Освен това помага за регулиране баланса на течности и минералите в организма и държи кръвното налягане под контрол. Сярата придава жизненост на тялото и е важна за доброто състояние на косата и кожата и косата. Неслучайно редица хранителни добавки съдържат в състава си черна сол.
Черната сол помага и за предотвратяване на диабет тип 2. Според последни проучвания, ниските нива на натрий в организма се свързват с това заболяване. Следователно от важно значение е човек да набави на организма си необходимата дневната доза натрий.
Източник: iStock
Любопитно е, че този вид сол действа положително и на нервната система. Не само, че подобрява съня, но и като цяло повишава настроението и премахва стреса. Помага също и за доброто храносмилане, тъй като контролира стомашните киселини.
И като цяло основната заслуга на черната сол е подобряване на минералния състав на организма - а това от своя страна води до намаляване честотата на много хронични заболявания, пише Easy Kitchen .
В кухнята солта може спокойно да се прибавя като подправка към различни ястия. Заради високото съдържание на сяра, тя има характерена миризма и придава леко екзотичен вкус на храната. Особено подходяща е за овкусяване на яйца и салати.
Но колкото и да са ползите и вкусовите качества на черната сол, все пак не бива никога да забравяме, че тя трябва да се използва умерено./lifestyle.bg
Още по темата
CHF | 1 | 2.08156 |
GBP | 1 | 2.35364 |
RON | 10 | 3.92982 |
TRY | 100 | 5.32262 |
USD | 1 | 1.8743 |
Последни новини
- 18:53 Живеем в опасна нова ера: 2024 г. - дълги суши, пожари, екстремни валежи и опустошителни наводнения
- 18:44 Бивш сръбски транспортен министър и още 12 души бяха обвинени за трагедията на жп гарата в Нови Сад
- 18:37 Нострадамус: Войни и болести ще засегнат Европа през 2025 г.
- 18:29 Лавров: Русия е против разполагането на миротворчески контингент от европейски държави в Украйна
- 18:21 Слънчево време със слаб вятър ни очаква в последния ден на 2024 г.
- 18:13 Кметът на Ловеч: Ще имаме колективен иск към ЕРП-то, отделно ще искаме компенсации от държавата
- 18:05 Десетгодишно момче откри 100-годишен кръст в Йерусалим
- 17:57 Как се борят в Латвия с трафика на незаконни стоки за Русия