Любопитно 26.04.2023 13:53 Снимка: ДНЕС+
Д-р Десислава Иванова: Българите не ядат българска йодирана сол
Тенденцията за уж по-здравословно хранене кара хората да купуват сол, в която йодът е десет пъти по-малко, отколкото в българската йодирана сол.
Това заяви в интервю пред БНР ендокринологът Десислава Иванова.
"Доста често установяваме, след като поразпитаме пациентите, че не се хранят с българска йодирана сол. Най-често споменават за хималайската сол", разказа от лекарската си практика тя.
Щитовидната жлеза е много важна част от ендокринната система. Йодът е микроелемент, абсолютно необходим за нормалното ѝ функциониране. Той не се синтезира в човешкия организъм. Щитовидната жлеза поглъща йода от кръвта. Организмът си набавя около 60% от йода от месни продукти, 30% от такива с растителен произход и 10% - от водата.
В 10 грама българска йодирана сол има около 150-200 микрограма йод, по-малко от 15 микрограма е наличието на йод в същото количество хималайска сол. Разликата е много голяма, поясни Десислава Иванова.
Йодирането на солта е прост метод. Това се предприема преди десетилетия, когато български учени установяват йоден дефицит сред голяма част от населението, посочи ендокринологът.
Предозирането на йод е доста рядко срещано състояние, подчерта д-р Иванова.
"Трябва да изядем доста количество сол или орехи, за да се случи нещо токсично с организма. Ако сме в рамките на нормалното – щипка сол, няма да има никакъв проблем."
Много е важно младите, особено жените, които планират бременност, да изследват TSH хормона си, обърна внимание тя . Според нея е необходима информационна кампания по този въпрос.
Майката трябва да е в оптимален хормонален баланс преди да забременее, защото до определена седмица бебето няма собствена щитовидна жлеза, изтъкна специалистът.
Йодът участва в синтеза на щитовидните хормони, а те, достигайки до плода, му помагат да образува нервна система, главен, гръбначен мозък, сърдечно-съдова система, уточни ендокринологът.
"И особено са отговорни за интелектуалното развитие на бебенцето."
Хималаите са един от световните региони с най-тежък йоден дефицит, обобщи д-р Десислава Иванова и предупреди, че с консумацията само на хималайска сол бихме могли генерално да навредим на нашето здраве.
Още по темата
CHF | 1 | 2.08156 |
GBP | 1 | 2.35364 |
RON | 10 | 3.93155 |
TRY | 100 | 5.31035 |
USD | 1 | 1.87592 |
Последни новини
- 21:05 Хороскоп за сряда, 8 януари 2025 г.
- 19:30 БАБХ призовава фермерските асоциации да съдействат за чумата и шарката
- 19:20 Meta сваля политическата цензура и няма да проверява фактите
- 19:10 Депутатите - основна заплаха за държавните финанси
- 18:55 Людмила Петкова: ПВУ е грешен и трябва изцяло да се пренапише
- 18:44 Изправят пред Темида мъж, заплашвал с нож жената, с която живеел
- 18:34 Пожар в трафопост остави без ток няколко блока в центъра на София
- 18:24 MO и INSAIT подписаха Меморандум за сътрудничество