Коалите, Австралия и застрашени ли са от изчезване

Любопитно 05.07.2020 17:15 Снимка: ДНЕС+

Коалите, Австралия и застрашени ли са от изчезване

Към днешна дата коали се срещат само и единствено в Австралия и то не на цялата ѝ територия, а само в югоизточната част. Преди много години е било възможно да се видят навсякъде из континента, но поради изсичането на евкалиптовите дървета от местното население, постепенно територията им се свила.

Тези забележителни животни, които толкова много харесваме, сега за застрашени от изчезване и на някои от най-често срещаните места на територията на континента.

Загубата на местообитания остава най-голямата заплаха за оцеляването на вида в Нов Южен Уелс и въпреки това сечът там продължава, сочат данните от ново парламентарно разследване на австралийския щат.

Според комитета, провел проучването, загубата на местообитания е дори в още по-големи размери от пожарите през 2019-2020 г., като се очаква да бъдат засегнати 24% от местообитанията на коалите върху обществени земи. В някои райони цели 81% от местата, където живеят, са били изгорени.

Според доклада, изменението на климата изостря тежестта на заплахите за вида, между които попадат сушата и пожарите, пишат от The Guardian

"Като се има предвид мащабът на загубите в резултат на пожарите на много значителни местни популации, комитетът смята, че коалите ще изчезнат в Нов Южен Уелс доста преди 2050 г. и че е необходима спешна намеса на правителството, за да защити местообитанието им и да ограничи всички други заплахи за тяхното продължаващо оцеляване", се твърди в доклада.

Комитетът изразява своята тъга и загриженост, че някога процъфтяващият хабитат на коалите в района на Пилига на Нов Южен Уелс вероятно е локално изчезнал още преди пожарите.

Затова и са направени 42 препоръки, включително правителството спешно да даде приоритет на защитата на местообитанията на коалите, да подобри методите за мониторинг, да увеличи финансирането на групите, борещи се за опазване на коалите, и да забрани изсичането, дори и на вече старите гори.

"Трябва да има значително увеличение на местообитанията на коалите, защитени от сеч, добив, разчистване на земи и градско развитие", заявява председателят на комисията на Зелените Кейт Фаерман.

Според Съвета за опазване на природата на Нов Южен Уелс, констатациите на комитета показват, че един от най-емблематичните видове в Австралия се нуждае от помощ.

"Коалата е емблематично австралийско животно и национално съкровище, затова ще направим всичко възможно, за да защитим бъдещите поколения", категоричен е държавният министър на околната среда Мат Кийн.

Освен в Нов Южен Уелс, коали се срещат и в Куинсланд, Южна Австралия, Виктория и Австралийската столична територия, но броят им намалява в национален мащаб, според групите за опазване.

Миналата година австралийската фондация Koala Foundation съобщи, че в Австралия са останали "не повече от 80 хиляди индивида", въпреки че други твърдят, че е трудно да се знае със сигурност.

Основните заплахи, като загуба на местообитания, заболявания, между които и хламидия, и въздействието на изменението на климата, са проблем за цялата страна./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.79714
GBP GBP 1 2.28192
RON RON 10 3.97664
TRY TRY 10 1.91806
USD USD 1 1.61306