Кестенът - нова мода в кулинарията
Любопитно 21.11.2015 17:25
Кестените са високо ценени в готварството, поради много причини. Тези красиви, лъскави ядки са еднакво подходящи както за добавка към сладки, така и към солени ястия.
Сезонът на кестените е кратък и може да ги намерите през есента. Вакуумирани и консервирани се срещат през цялата години в големите супермаркети. За качествата и вкусните им приложения в готварството, разказва foodpanda.
Пресните кестени, трябва да бъдат добре термично обработени и никога не се консумират сурови, поради тяхното съдържание на танинова киселина. Трябва да премахнете обвивката на кестена, чрез варене или печене. И за двата варианта се прави малък разрез. Външната обвивка е горчива и неприятна, така че се постарайте да я премахнете добре. Текстурата на кестените е много подходяща, за да бъде алтернатива на брашното в направата на десерти. Това, което трябва само да направите е да смелите кестена в блендер и е готов за направата на хлябове, сладкиши, мъфини.
Най-популярните десерти със съдържание на вкусната ядка са сладолед, който се приготвя като разбиете сметана, пудра захар и подсладено пюре от кестени. Друг десерт е „Райска комбинация”, както го наричат французите. Това са захаросани кестени, залети с течен шоколад. Тези сладки бонбони се консумират самостоятелно или се ползват за украса на трюфел-торта. Италианците пък приготвят варени кестени в захарен сироп, поднесени с топка сладолед.
Преди десетилетия, кестените са използвани предимно в селската кухня, докато днес са истински деликатес. Приготвят се яхнии и гювечи или се сервира на пюре. Подходящи са като гарнитура към телешко месо или друг вид печено.
Кестените намират приложение и в салатите като най-популярната е салата с кълнове, гарнирана с печени кестени. Подходяща е за Коледната вечеря.
Кестенът е изключително предпочитан в рецептите в Китай, Португалия, Испания, Италия, Франция, Словения, Хърватия, Корея и Югоизточна Азия. Той е полезен, диетичен и вкусен, което го прави апетитен за всеки гастроном. Различните сортове имат различен вкус като варират в зависимост от условията на отглеждане. /БГНЕС
Сезонът на кестените е кратък и може да ги намерите през есента. Вакуумирани и консервирани се срещат през цялата години в големите супермаркети. За качествата и вкусните им приложения в готварството, разказва foodpanda.
Пресните кестени, трябва да бъдат добре термично обработени и никога не се консумират сурови, поради тяхното съдържание на танинова киселина. Трябва да премахнете обвивката на кестена, чрез варене или печене. И за двата варианта се прави малък разрез. Външната обвивка е горчива и неприятна, така че се постарайте да я премахнете добре. Текстурата на кестените е много подходяща, за да бъде алтернатива на брашното в направата на десерти. Това, което трябва само да направите е да смелите кестена в блендер и е готов за направата на хлябове, сладкиши, мъфини.
Най-популярните десерти със съдържание на вкусната ядка са сладолед, който се приготвя като разбиете сметана, пудра захар и подсладено пюре от кестени. Друг десерт е „Райска комбинация”, както го наричат французите. Това са захаросани кестени, залети с течен шоколад. Тези сладки бонбони се консумират самостоятелно или се ползват за украса на трюфел-торта. Италианците пък приготвят варени кестени в захарен сироп, поднесени с топка сладолед.
Преди десетилетия, кестените са използвани предимно в селската кухня, докато днес са истински деликатес. Приготвят се яхнии и гювечи или се сервира на пюре. Подходящи са като гарнитура към телешко месо или друг вид печено.
Кестените намират приложение и в салатите като най-популярната е салата с кълнове, гарнирана с печени кестени. Подходяща е за Коледната вечеря.
Кестенът е изключително предпочитан в рецептите в Китай, Португалия, Испания, Италия, Франция, Словения, Хърватия, Корея и Югоизточна Азия. Той е полезен, диетичен и вкусен, което го прави апетитен за всеки гастроном. Различните сортове имат различен вкус като варират в зависимост от условията на отглеждане. /БГНЕС
![]() |
1 | 2.07736 |
![]() |
1 | 2.27158 |
![]() |
10 | 3.86253 |
![]() |
100 | 4.10195 |
![]() |
1 | 1.67308 |
Последни новини
- 19:34 ОАЕ скочиха срещу "подстрекателските изявления и действия" на Нетаняху за "Велик Израел"
- 19:26 АПИ: На 21 и 22 август през нощта ще се ограничи движението в тунел „Люлин“ на АМ „Струма“
- 19:19 Русия обяви, че е поела контрол над Александроград в Донецка област
- 19:11 Иво Христов: Срещата в Аляска е подарък за Тръмп и авариен изход за Путин
- 19:03 Трето дело за 2025 г. и десетки милиони долари дългове за Харви Уайнстийн
- 18:56 Учени разкриха уникални генни адаптации при дивата свиня, породени от нейната миграция
- 18:48 Reuters: Тръмп ще се опита да изтръгне от Путин споразумение за прекратяване на огъня в Украйна
- 18:40 Сблъсъци в Сърбия: 42 ранени полицаи, арестувани са 37 протестиращи