Какво закусва светът
Любопитно 15.02.2016 11:47
Повечето диетолози са на мнение, че едно от най-важните хранения за деня е закуската. Тя помага за стабилизирането на нивата на кръвната захар, а те регулират енергията и апетита. Специалистите са на мнение, че хората, които хапват сутрин, по-рядко прегладняват и не прекаляват с поглъщането на храна през деня. В много страни по света закуската все още е част от кулинарната религия. Разходихме се по земното кълбо, за да разберем с какво си угаждат другите народи преди да излязат от домовете си сутрин.
САЩ
Голяма част от американците стават около 5:30 сутринта и не са особени радетели на количествата храна сутрин. За това пък си наваксват към обяд с доста обилни и мазни ястия. В ранното утро похапват предимно тостове, плодове, мюсли, кифлички, а през уикенда залагат на американските палачинки (виж рецептата на стр. ), които са доста по-плътни от европейските, както и на различните ароматни печива. Кафето и соковете от пресни плодове са неизменна част от менюто сутрин на американците и канадците.
Китай
Първото хранене на китайците е доста обилно. То включва соево мляко, пържени тестени изделия, сусамови хлебчета, ориз, питки на пара и оризова юфка. Кафето и чаят са от задължителните напитки на масата сутрин.
Япония
Японците също са привърженици на сутрешните гозби. Обикновено на масата се сервира супа мисо, мариновани зеленчуци, ориз, нори и риба. По-младото поколение на Страната на изгряващото слънце предпочита да закусва с мюсли или само с фреш и микс от пресни плодове.
Корея
Макар корейците да са почитатели на обилното хранене сутрин, при тях понятието закуска въобще не съществува, защото менюто им сутрин е същото каквото е и на обяд. Едно от най-често консумираното блюдо е кимчи - ферментирали зеленчуци, най-вече зеле, овкусени с лют червен пипер, сок от чесън и лук и домати. Кимчито присъства на трапезата на корейците сутрин, обед и вечер.
Африка
В северната част на континента населението предпочита да хапва на закуска френски хлебчета с масло, мед и кафе, докато в централната част на Африка закусват предимно с месо. Камерунците са почитатели на омлетите, питките с боб и зеленчуците.
Европа
В Европа традиционната закуска е позната като континентална. Тя се състои от кроасани или кифлички и кафе с мляко. Английската закуска също е един от символите на Стария континент. Тя включва наденички, домати, картофи, яйца, чай и кафе. Швейцарците започват деня си с кифлички, сандвичи, плодове и кисело мляко, а съботите и неделите им са запазени за по-калорични сутрини. Шотландците през седмицата предпочитат да хапват набързо, най-вече препечени филийки с конфитюр, а уикендите принадлежат на любимата им овесена каша. Едни от най-големите привърженици на здравословното хранене са германците. Тяхната закуска се състои от сандвичи с колбаси и сирене, яйца и кафе.
Дания
Датчаните предпочитат сандвичи със сирене, бекон, колбаси, риба и яйца. Доста често утрото им започва с мюсли, което поливат не с прясно, а с кисело мляко.
Испания
Испанците закусват предимно навън. Традиционно в родината на Дон Кихот се закусва по заведенията, в които се предлагат обичайните за Испания закуски - чуррос и поррас. Правят се от тесто, което се шприцова в горещо олио и се пържи. След това ги топят в шоколад, мед или мармалад.
Франция
По-традиция французите са елегантен народ, затова и закуската е доста скромна. Често на масата сутрин присъстват кифлички с конфитюр, кафе с мляко и прясно изцеден сок.
Близкия Изток
Повечето страни в Близкия Изток предпочитат сутрин да си хапнат обилно, защото обедите са доста горещи и хората избягват да се хранят. Продуктите, които най-често присъстват в менюто им сутрин, са сирене, кашкавал, маслини, зеленчуци, плодове и хляб. /mila.bg
САЩ
Голяма част от американците стават около 5:30 сутринта и не са особени радетели на количествата храна сутрин. За това пък си наваксват към обяд с доста обилни и мазни ястия. В ранното утро похапват предимно тостове, плодове, мюсли, кифлички, а през уикенда залагат на американските палачинки (виж рецептата на стр. ), които са доста по-плътни от европейските, както и на различните ароматни печива. Кафето и соковете от пресни плодове са неизменна част от менюто сутрин на американците и канадците.
Китай
Първото хранене на китайците е доста обилно. То включва соево мляко, пържени тестени изделия, сусамови хлебчета, ориз, питки на пара и оризова юфка. Кафето и чаят са от задължителните напитки на масата сутрин.
Япония
Японците също са привърженици на сутрешните гозби. Обикновено на масата се сервира супа мисо, мариновани зеленчуци, ориз, нори и риба. По-младото поколение на Страната на изгряващото слънце предпочита да закусва с мюсли или само с фреш и микс от пресни плодове.
Корея
Макар корейците да са почитатели на обилното хранене сутрин, при тях понятието закуска въобще не съществува, защото менюто им сутрин е същото каквото е и на обяд. Едно от най-често консумираното блюдо е кимчи - ферментирали зеленчуци, най-вече зеле, овкусени с лют червен пипер, сок от чесън и лук и домати. Кимчито присъства на трапезата на корейците сутрин, обед и вечер.
Африка
В северната част на континента населението предпочита да хапва на закуска френски хлебчета с масло, мед и кафе, докато в централната част на Африка закусват предимно с месо. Камерунците са почитатели на омлетите, питките с боб и зеленчуците.
Европа
В Европа традиционната закуска е позната като континентална. Тя се състои от кроасани или кифлички и кафе с мляко. Английската закуска също е един от символите на Стария континент. Тя включва наденички, домати, картофи, яйца, чай и кафе. Швейцарците започват деня си с кифлички, сандвичи, плодове и кисело мляко, а съботите и неделите им са запазени за по-калорични сутрини. Шотландците през седмицата предпочитат да хапват набързо, най-вече препечени филийки с конфитюр, а уикендите принадлежат на любимата им овесена каша. Едни от най-големите привърженици на здравословното хранене са германците. Тяхната закуска се състои от сандвичи с колбаси и сирене, яйца и кафе.
Дания
Датчаните предпочитат сандвичи със сирене, бекон, колбаси, риба и яйца. Доста често утрото им започва с мюсли, което поливат не с прясно, а с кисело мляко.
Испания
Испанците закусват предимно навън. Традиционно в родината на Дон Кихот се закусва по заведенията, в които се предлагат обичайните за Испания закуски - чуррос и поррас. Правят се от тесто, което се шприцова в горещо олио и се пържи. След това ги топят в шоколад, мед или мармалад.
Франция
По-традиция французите са елегантен народ, затова и закуската е доста скромна. Често на масата сутрин присъстват кифлички с конфитюр, кафе с мляко и прясно изцеден сок.
Близкия Изток
Повечето страни в Близкия Изток предпочитат сутрин да си хапнат обилно, защото обедите са доста горещи и хората избягват да се хранят. Продуктите, които най-често присъстват в менюто им сутрин, са сирене, кашкавал, маслини, зеленчуци, плодове и хляб. /mila.bg
![]() |
1 | 2.09538 |
![]() |
1 | 2.25352 |
![]() |
10 | 3.85758 |
![]() |
100 | 4.13982 |
![]() |
1 | 1.67825 |
Последни новини
- 19:35 Япония прави първата стъпка към изграждането на първия ядрен реактор след Фукушима
- 19:27 Посочиха откъде може да започне следващата пандемия
- 19:20 В Барселона искат да вземат лентата на капитана заради пост в социалните мрежи
- 19:14 Отпечатък на ръка, оставен преди 4000 години върху глинен съд в Древен Египет, развълнува археолози
- 19:07 АФП: Хиляди млади поляци преминават военно обучение в летни лагери
- 19:00 Медведев: Не е работа нито на Греъм, нито на Тръмп да диктуват кога да седнем на масата за преговори
- 18:53 Макс Верстапен остава в Ред Бул и догодина
- 18:48 ЕЦБ предупреди: Споразумението между САЩ и ЕС ще забави икономическия растеж