Какво свързва Великден и яйцата

Любопитно 21.04.2022 17:27 Снимка: ДНЕС+

Какво свързва Великден и яйцата

Великден е един от най-големите празници на християнската църква, празник на Възкресението на Исус Христос на третия ден след неговото разпятие. И така, къде обаче се вписват боядисаните яйца във всичко това?

Яйцето е широко използван предмодерен и предхристиянски символ на плодородието и възстановяването. Европейските "езичници" (термин, използван за обозначаване на хора, практикуващи различни нехристиянски традиции) разглеждат яйцата като символ на регенерацията, която идва с пролетта.

Ранните християни заимстват този образ и го прилагат не към възстановяването на земята, а по-скоро към Исус Христос. Това се разпростира и върху новия живот на верните последователи на Христос.

Традицията за боядисване и украсяване на великденски яйца е древна и произходът й е неясен, но се практикува както в източноправославните, така и в западните църкви от Средновековието.

Църквата забранява яденето на яйца по време на Страстната седмица (защото се пости), но пилетата продължават да снасят яйца през тази седмица. Така се ражда и идеята за специално идентифициране на яйцата като яйца на Страстната седмица, което в последствие довежда и до тяхната украса.

Самото яйце става символ на Възкресението. Точно когато Исус се издигна от гроба, яйцето символизира нов живот, който се излюпва от черупката на яйцето. В православната традиция яйцата се боядисват в червено, за да символизират кръвта, която Исус е пролял на кръста, а традицията на оцветяване на яйцата е продължила дори в съвременните светски нации.

В Съединените щати, например, борбата с украсените великденски яйца в Белия дом се практикува от 1878 г., макар и с малко прекъсвания през годините.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648