Какво ще се случи с тялото ни, ако пием чай всеки ден

Любопитно 28.09.2023 13:06 Снимка: ДНЕС+

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием чай всеки ден

Чаят е една от най-обичаните напитки на планетата, независимо от вида му. Някои се събуждат с него, за други действа успокоително преди заспиване, а за трети е част от следобеда, споделен с приятели. И тъй като хората по цялото земно кълбо консумират тази напитка - някои в продължение на стотици години - възниква въпросът какви ползи за здравето може да предложи тя и дали има отрицателни странични ефекти.

Повечето от тези ползи или нежелани ефекти са свързани с конкретни видове чай, но има няколко, които се отнасят за напитката в най-общ смисъл. Ето какво споделят конкретно специалистите по хранене, цитирани от Eat This, Not That.

Сърдечносъдова система

Черният, зеленият и чая от хибискус се свързват с подобряване здравето на сърцето, включително понижават кръвното налягане, намаляват нивата на лошия холестерола и подобряват цялостната сърдечносъдова функция. Конкретно с черния чай ще дадем на тялото си полезни съединения като теафлавини и теарубигини, които намалят риска от сърдечни заболявания.

Когнитивни функци

Любителите на зеления чай ще се радват да разберат, че навикът им да го консумират може да даде тласък на мозъка. Защото съдържа L-теанин - аминокиселина, която действа синергично с кофеина, за да осигури по-плавен и по-продължителен прилив на енергия, подобрявайки бдителността и когнитивните функции.

Храносмилане

Ако се борим с разстроен стомах или с проблеми с храносмилането, някои чайове могат да ни помогнат да се почувстваме по-добре. Билкови като лайка, мента и джинджифил поддържат здравето на храносмилателната система и облекчават симптомите на подуване на корема и гадене. Танините в черния чай пък имат леки антибактериални свойства, които могат да подпомогнат здравето на червата, насърчавайки растежа на полезните бактерии.

Kофеин

Някои чайове пък съдържат прилично количество кофеин - като черен, зелен и оолонг. Прекомерната им консумация обаче може да доведе до странични ефекти като нервност, ускорен сърдечен ритъм и затруднения със съня. Затова е важно да се пият умерено.

Mетаболизъм

Съществуват дори определени чайове, които помагат за регулирате на метаболизма, ако той е излязъл от равновесие по различни причини. В неотдавнашно проучване, се посочва, че е установено, че  зеленият чай има положителен ефект върху метаболизма, което е пряко свързано и с контролирането на нивата на глюкоза и управление на теглото. Проучването установява, че това важи и за пациенти с диабет.

Отделителна система

Има видове чайове, които предизвикват по-често уриниране. Тези от глухарче, зелен, от ечемик или хибискус имат подчертано диуретични свойства. Диуретиците са вещества, които карат тялото да се освободи от солта и водата под формата на урина. Подобен тип чайове се препоръчват на хора с бъбречни проблеми, диабет или някои сърдечни проблеми. Но пък и заради силата на диуретиците добре е да се избягват след 16:00 ч. - освен ако не искаме да прекараме нощта в тоалетната.

Тегло

Проведени са множество изследвания за положителния ефект от ежедневната консумация на зелен чай върху контрола на теглото. 12-седмично проучване на ежедневна консумация на зелен чай при жени показва значително намаляване на мазнините в областта на корема. Причината за това са повишените нива на енергия, както и на контрола на метаболизма и помощта при производството на липиди.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095