Какво представлява снегът на Марс?

Любопитно 26.08.2021 14:07 Снимка: ДНЕС+

Какво представлява снегът на Марс?

Водата на Марс е една от космическите мистерии, която е обект на изследвания от десетилетия, но винаги има какво ново да научим по въпроса. Особено сега, когато Червената планета попада в полезрението на някои, които умуват къде в Слънчевата система можем да се заселим.

Преди дни учени от Държавния университет в Аризона излязоха с нова позиция. В нея се връща лентата назад към 2008 г., когато апаратът на NASA "Феникс" открива разтопен лед близо до повърхността на Марс. Сега се анализира силната замърсеност на този лед и това какво той може да ни каже за климата на планетата.

Според изследователите, ледът идва от прашни снеговалежи, падали през последните милион години. За тях не е никаква изненада, че въпросният сняг е с прашни примеси.

А колкото по-прашен става и ледът, толкова и по-тъмен е той, което пък може да доведе до по-бързото му разтопяване от слънцето. "При определени условия това също може да означава, че ледът на Марс може да се стопи", твърдят без пълна категоричност учените, цитирани от CNET.

Все пак, те смятат, че "има вероятност този прашен и тъмен лед да се стопи на няколко сантиметра надолу" и да се превърне в подземна вода, която след това да бъде защитена от горния леден слой на повърхността на Марс.

Ледът на Червената планета е от съществено значение за намирането на отговор на въпроса дали и какви микроорганизми са я обитавали. Днес тя е прашна, студена и неприветлива, но експерименти доказват, че микроби от нашата планета могат да оцеляват там за известен период от време.

През 2019 г. NASA пусна "карта на съкровищата" с воден лед, която потенциално може да бъде достигната от астронавтите. А търсенето им очевидно ще продължи още дълго./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448