Любопитно 07.07.2020 19:00 Снимка: ДНЕС+

Какво искат жените?

Той е страшно привлекателен, с приятен загар и неустоими плочки. Жените го обожават, а мъжете се съгласяват. Ммм, шоколад!

Да, едно от най – големите сладки изкушения на всички времена. Текстура, която завладява мигновено всички сетива. Историята му е  дълга, почти колкото и опашката му от фенове, разбира се, най – ревностните от които са децата. Е, за ужас на майките, които се опитват да им „вкарат” доза здравословна храна, вместо какаова наслада.

Най – важното е, че Мел Гипсън след 90 минутен филм, разбра какво искат жените.  „След 20 години брак постепенно започвам да добивам представа какво наистина обичат жените... Разговор и шоколад!" - Мел Гибсън.

Малко интересни факти: Научното наименование на какаовото дърво, от което произлиза шоколада (Theobroma cacao) означава ''храната на боговете''. 

Отнема почти цяла година на едно какаово дърво да произведе достатъчно шушулки какао за 10 стандартни шоколадови блокчета. Шоколадът съдържа повече от 600 вкусови съединения, докато червеното вино например - само 200. Първото шоколадово блокче било изобретено през 1847 г. от Джоузеф Фрай. 

Шоколадовата индустрия в света се оценява на 110 милиарда долара годишно. През 1947 г. стотици деца от Канада излезли на стачка и бойкотирали шоколада поради покачване на цената за блокче от 5 на 8 цента. 

Най-голямото шоколадово блокче в света тежи близо 5 800 кг. Американците купуват повече от 26 милиона тона шоколад за Свети Валентин всяка година, 5% от продажбите на шоколад за цялата година. Подобно на солта, маите използвали какаовите зърна за пари, с тях купували всичко, което им е нужно.

И така, ползите от шоколада ги знаем, особено от черния. Но наред с доброто настроение, повишаване на либидото и антиоксидантите в какаото, вкусният десерт е опасен за здравето. В големи количества всичките му плюсове се изпаряват и вместо с настроение, ще се сдобием с безсъние и куп други проблеми.

И все пак – едно-две блокчета няма да навредят, затова отбележете подобаващо Европейския ден на шоколада с малко каков елексир за небцето и душата. Той е и най – добрият антиоксидант, който може да ни избави от лошите мисли за Коронавируса. Е, поне затова си заслужава да му се насладим!

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931