Какво да правим, когато детето ни вдигне температура

Любопитно 31.10.2022 17:43 Снимка: ДНЕС+

Какво да правим, когато детето ни вдигне температура

За повечето родители температурата е първият маркер, че детето е болно. Когато детето е тонизирано и игриво, дали има хрема, подкашля, наболява го главата или го свива корема от време на време, повечето родители са склонни да неглижират симптомите. Вдигнат ли температура обаче, започва паниката. И защо е така? Защото тонусът на децата се променя. Те стават отпуснати, капризни, плачливи и сънливи. Тоест, болни.

Антипиретици - за и против

Температуропонижаващите лекарства, т.нр. антипиретици свалят температурата и децата отново живват. И майките отново са спокойни. Това обаче не означава, че децата са здрави. И съвсем не означава, че ги лекувате.

Температурата е естествена защитна реакция на имунната система, когато в организма има патоген. Тя, разбира се, не е задължителна. Има много заболявания, които могат да протекат тихо и подмолно, без да предизвикат температура, като различни гъбични инфекции, устойчиви бактерии - обикновено в носа, които причиняват хронична хрема, - паразити и др.

Най-често температурните състояния в детската възраст се причиняват от вируси и евентуално, от насложени в последствие бактерии. Разбираемо е притеснението на повечето родители да не би вирусната инфекция да се превърне в бактериална, затова много често се прибързва с приема на антибиотик. Антибиотикът е неефективен срещу вируси! Той занижава способността на имунните клетки да се борят пълноценно с патогена и могат да увеличат продължителността на боледуването като добавят към него и странични ефекти, като обрив, антибиотично-асоциирана диария, гадене, липса на апетит, повръщане и чувство на отпадналост.

Кога една температура е причинена от вирус и кога от бактерия?

В най-общия случай, ако детето е родено здраво и няма вроден имунен дефицит, температура, която се появява с първите симптоми е от вирусен характер. Симптомите могат да не са ясно изразени. Ако детето е малко и не може да говори или да обясни неразположението си, промяната в настроението, хленченето и приплакването предшествано от температурно състояние, може да е сигнал, че има и друго подлежащо оплакване. В такъв случай е добре да бъде прегледано от лекар, за да се установи дали няма зачервяване в гърлото, ушна инфекция или задържан носен секрет.

Респираторните вируси са много. Всеки от тях има своя картина на проявление. Някои са силно изявени с множество симптоми, но не предизвикват високи температури, други са с дискретни симптоми, но температури над 39 градуса. При всички случаи вирусните заболявания се лекуват от имунната система на детето, не от лекарствата, които му давате. Затова е добре тези медикаменти да са щадящи, с минимални странични ефекти и да са насочени основно към облекчаване на симптоматиката.

Вирусните температури под 38.5 градуса при деца, които не са проявили склонност към температурни гърчове и са проявени в началото на боледуването, не бива да се свалят. Чрез температурата имунната система увеличава броя на специфичните клетки, необходими за борбата с патогена, а вирусните частици намаляват способността си за делене. Ако свалите температурата, давате предимство на увеличаване на вирусите за сметка на понижаване на имунната защита.

Повечето вирусни температури спадат от само себе си в рамките на три дни. В този период е важно да хидратирате добре детето, а ако има обилно изпотяване, да подсилите организма му със солени напитки или да закупите от аптека електролити, които бързо ще възстановят водно-солевия баланс в организма му.

Ако температурата продължи по-дълго и симптомите се задълбочат, редно е да консултирате детето с педиатър или детски инфекционист. Някои температури изчезват и се появяват след 2-4 дни отново. Това е класическа картина при някои грипни и парагрипни щамове, но трябва да сте внимателни: втората температура може да е причинена от насложена бактерия.

Как да направим разликата?

Високите вирусни температури и подлежащите към тях симптоми с времето достигат пик, след което постепенно отшумяват, а температурата изчезва. Ако в хода на болестта се насложи бактериална инфекция, последващата температура след период на състояние без, обикновено е по-висока от предходната и е съпроводена с рязко влошаване в общото състояние на детето. Ако болестта протича с хрема, носният секрет при бактериална инфекция често се оцветява в зелено или жълто-зелено. Обратното не винаги е вярно, тоест, оцветените в тези цветове секрети не означават задължително бактериална инфекция, което често се бърка.

Най-чести усложнения

При кашлица, независимо от нейния произход - събрани носни секрети, възпалено гърло или насложен алергичен компонент - съпроводена с температура, обща отпадналост и липса на апетит, трябва гърдите на детето да бъдат чути от специалист. Температурната отпадналост и общата отпадналост се различават по това, че в първия случай детето проявява воля към определени активности - иска да му се чете, да гледа телевизия, да се забавлява дори, да не е тонизирано и съвсем активно. При общата отпадналост, то обикновено не иска нищо.

Възпаление на ушите в хода на вирусно заболяване почти винаги се лекува с антибиотик. То може да е причина за висока температура. Много често болките са проводни, особено ако детето има възпалено гърло. При преминаване на възпалението преминава и този симптом, но е важно при подобни оплаквания да заведете детето на преглед при педиатър или УНГ специалист и той да прецени, защото не лекуваният отит може да доведе до загуба на слуха, пише dir.

Друго важно, което трябва да се наблюдава в хода на една инфекция, е дишането на детето. При температурни състояние е нормално то да бъде учестено, както и пулсът да бъде ускорен - двата процеса са свързани. Ако дишането обаче при неактивно и будно дете е неравномерно, чувате хрипове, или в областта около устните има просветляване, побеляване или посиняване, трябва незабавно да потърсите специализирана помощ от пулмолог или педиатър. Вирусните и бактериални пневмонии не винаги протичат с високи температури, което кара децата да се занимават с обичайните си активности, но при по-внимателно наблюдение всяка майка би забелязала определени промени. Те могат да се изразяват в по-честа уморяемост, задъхване, сърцебиене, лесно изпотяване, виене на свят и т.н.

Да си родител е освен грижа, но и отговорност. Отговорност към другите деца също. Ако детето ви няма температура, но има симптоми на инфекция - хрема, кашлица, болезнено гърло, мускулни болки, парене в очите, стомашен дискомфорт и диарични изпражнения, които не се дължат на диетична грешка, значи е болно, което автоматично го прави заразно в първите четири дни от началото на симптомите. И ако вашето дете прекарва инфекцията леко, то за някое друго болестта може да доведе до тежки усложнения. Защото не е важно дали имунната ни защита като цяло е висока, а какво е моментното й състояние при среща с патогена. Стрес, недоспиване, охлаждане, некачествена храна - това са най-честите причини за компрометиране на имунната система при децата. Сами разбирате защо в условията на натоварена учебна програма, ранно ставане, хранене в училищния стол и струпване на много деца в затворено помещение е трудно да запазим децата си здрави в есенно-зимния период. Друг е въпросът, че повечето респираторни вируси са неустойчиви на високи температури и този сезон е техния пик.

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147